Kino Dom u Kukuljevićevoj 11 predano na korištenje PUO, obnova bi počela do kraja godine

Kino Dom u Kukuljevićevoj 11 predano na korištenje PUO, obnova bi počela do kraja godine
kino dom E varaždin, youtube

 U dvorani Gradskog vijeća u četvrtak 21. siječnja je potpisom Ugovora bivše kino Dom u Kukuljevićevoj 11 predano je na korištenje i upravljanje Pučkom otvorenom učilištu. Ugovor su potpisali Lana Velimirović Vukalović,  ravnateljica POU-a i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

 

„Od Kina Dom napravit ćemo Centar kreativnih industrija, a Pučko otvoreno učilište Varaždin u dogledno će se vrijeme preseliti u ovaj prostor. Projekt je prijavljen, ali čekamo otvaranje natječaja. Prostor bi trebali koristiti svi kreativci iz područja poput arhitekture, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, raznih tradicijskih obrta, svi oni koji se bave kreativnih stvaralaštvom. Smatramo da će razvoj ovog sektora na području Grada Varaždina doprinijeti razvoju poduzetništva i kvalitete života za cijelu zajednicu.“ – rekla je Lana Velimirović Vukalović.

Potpisivanju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica koja je prezentirala uređenje i razvoj tog atraktivnog prostora u centru grada. Istaknula je kako će prostor i podršku od Grada Varaždina dobiti svi oni koji će imati svoju ideju koja se može pretvoriti u komercijalni poduzetnički projekt: „Ako projekt kreativnih industrija stavimo u kontekst drugih infrastrukturnih projekata na kojima radimo, od knjižnice, sinagoge, kazališta, Kina Gaj, a i u kontekst naših visokoobrazovnih ustanova koje imamo u gradu te jake kulturne tradicije, mislim da on na odličan način spaja sve te cjeline i čini korak naprijed. Zadnji prazan prostor u samom centru grada stavljamo u funkciju mladih, kreative. Prostor je prilagođen i osobama s invaliditetom, a bit će naglasak i na njihovom samozapošljavanju. Lokacija je dobro postavljena jer će se povezati i s Centrom za mlade gdje će se razvijati nezavisna kultura i scena i međusobno će moći surađivati.“ Objasnila je da će se subvencionirati najam prostora, odnosno ureda, ali će postojati i edukativno prostorni modaliteti akceleratora i start-upova. „Radi se o 1500 m2 prostora u kojem će biti iskorišten svaki centimetar. Ministarstvo kulture i medija preuzelo je dio koji se tiče kulturnih i kreativnih industrija pa nam se s tim otvaraju nove mogućnosti da Pučko otvoreno učilište kao javna ustanova bude prijavitelj na natječaj za sufinanciranje.“ – rekla je Sandra Malenica.

Gradonačelnik Ivan Čehok smatra da je Centar kreativnih industrija lijepa priča i odličan projekt za Grad Varaždin i za razvijanje krea(k)tivne industrije: „Pučko otvoreno učilište transformira se u jednu modernu instituciju kojoj nije samo smisao obrazovati ljude nego ići ispred vremena, vidjeti što će nam trebati u budućnosti. Danas ne napreduju oni koji znaju što se dogodilo nego oni koji znaju što će se dogoditi, odnosno što će tržištu trebati. Sreća u ovoj cijeloj situaciji s pandemijom jest da postoji Fond za oporavak i otpornost na koji smo prijavili projekt. Nadam se da ćemo proći na natječaju i dobiti potrebna sredstva, a u suprotnom, probati ćemo prijaviti projekt preko ITU mehanizma. U svakom slučaju, cilj nam je da to ide preko EU fondova.“ Naglasio je da je Grad Varaždin spreman, pripremljeni su projekti, ishođena je građevinska dozvola i nada se da će se do kraja godine krenuti s radovima, a ovo je tek prvi korak da se POU, kao institucija koja će voditi Centar, može dalje pripremati.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.