Izdašne donacije Rotary kluba Čakovec

Rotary kluba Čakovec

Godina, koju obilježavaju opća ugroza pandemijom koronavirusa i katastrofalni potresi, dosad je najizdašnija donacijama i humanitarnim djelovanjem Rotary kluba Čakovec. Kad je bilo najpotrebnije, za rasplamsavanja epidemije u prvom valu u proljeće, rotarijanci su donirali veće količine zaštitnih sredstava Županijskoj bolnici i Domu zdravlja Čakovec, te organizaciji Crvenog križa Čakovec. Vlastitim sredstvima i prilozima svojih prijatelja nabavili su različita pomagala, koja su deficitarna.

 Ponajprije maske različitih tipova, zaštitne vizire, jednokratne rukavice i dezinficijense, u vrijednosti većoj od 50.000 kuna. Uz sufinanciranje hrvatskog rotarijanskog Distrikta županijskoj bolnici Čakovec donirali su termografsku kameru, vrijednu 40.000 kuna, koja je instalirana na ulazu u bolnički krug. Ove zime odazvali su se i pozivu Županijske bolnice za prikupljanje dodatne financijske pomoći za nabavku potrebite antivirusne zaštite i opreme za novoformirani bolnički respiracijski centar, te uplatili 10.000 kuna. Dosad je Rotary klub Čakovec u novcu i opremi Županijskoj bolnici Čakovec  donirao više od 120.000 kuna. Povrh pomoći u borbi protiv koronavirusa, Rotary klub Čakovec je za Županijsku bolnicu nabavio i uređaj za liječenje djece s respiratornim smetnjama za bolnički Odjel pedijatrije u vrijednosti 37.000 kuna, a dio donacija prikupljen i uz pomoć međimurskih vinara iz udruge Hortus Croatia.

Rotary klub Čakovec provodi akciju prikupljanja novčanih priloga za pomoć stradalima u katastrofalnom potresu na Banovini. Članovi i njihovi prijatelji dosad su skupili 60.000 kuna. Dio tog novca udružen je sa ostalim hrvatskim rotarijanskim klubovima na razini Distrikta 1913. S tako prikupljenih ukupno 1,5 milijuna kuna, stipendirat će se 300 srednjoškolaca s potresom pogođenog područja. Sam čakovečki klub novčano je pomogao nekoliko sisačkih i petrinjskih obitelji, a ostatak novca usmjeriti će za nabavku opreme dječjim ustanovama iz Petrinje.

Rotarijanci su se uključili i u humanitarnu akciju pomoći obitelji Pilić, koju je pokrenula Općina Orehovica. Mlada obitelj započela je s gradnjom kuće, koja je zastala kad je smrtno stradao suprug i otac Martin, a supruga Arijana ostala sama s dvije male kćerkice. Rotary klub Čakovec odlučio je donirati namještaj i opremu za dječju sobu. Pritom mu se pridružila i tvrtka Hespo iz Preloga i donirala  madrace. Čakovečki rotarijanci pomogli su i mladoj Luciji Fleten iz Preloga, koja je nesretnim slučajem ostala bez jedne noge. Da ponovno stane na obje noge, za potrebite medicinske zahvate i specijalnu protezu bilo je potrebno sakupiti 70.000 eura. Akcija je u potpunosti uspjela. Rotary klub Čakovec pridružio se brojnim dobročiniteljima s iznosom od 8.000 kuna. U svom iznimno raznovrsnom humanitarnom djelovanju, čakovečki rotarijanci su Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec nabavili instrumente za dijagnostiku i procjenu poremećaja iz spektra autizma u djece. Donacija je sufinancirana potporom hrvatskog rotarijanskog Distrikta, a vrijedna je 38.800 kuna.

Bez obzira na izazove, prioritete, uz niz akcija koje provode u Međimurju od onih najmlađih pa do najstarijih, ovo je još jedna od potvrda u kojem članovi Rotary kluba Čakovec razmišljaju globalno, a djeluju lokalno što je ujedno i sama misija Rotary klubova u svijetu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.