Zagrebački kvartovi: Trnje – prostor i ljudi

Zagrebački kvartovi: Trnje – prostor i ljudi

U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju,knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi.

Projekt je započeo 2009. godine. Nakon Trnskog (2009.-2010.), Dubrave (2011.-2012.) i Maksimira (2013.-2014.), a nakon toga  (2017.-2020.) istraživalo se i studijskim izložbama predstavilo Trešnjevku, a potom i Trnje.

Proteklih desetak godina način istraživanja zagrebačkih kvartova postao prepoznatljiv. Ulične izložbe najavljuju pojedini dio projekta. Preko tih izložbi dolazilo se u kontakt s građanima od kojih su se  prikupljala svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim se  istraživalo povijesne izvore. Prikupljenu građu, zajedno s građom iz baštinskih institucija - prije svega iz bogatog fundusa Muzeja grada Zagreba – objedinjeno je   na studijskim izložbama.

Teme zastupljene na studijskoj izložbi Trnje - prostor i ljudi, postavljenoj u Muzeju grada Zagreba 2018. godine, dodatno su istražene  i objedinjene u  publikaciji. Historiografski pogled na procese modernizacije, prostornog razvoja i industrije te analitički prikazi socijalne strukture, kulturnih politika, svakodnevice i lokalnih fenomena, zastupljeni u pet poglavlja, prepliću se s kazivanjima stanovnika Trnja  kako bi se  stvorila cjelovita slika o razvoju tog dijela Zagreba.

Nekad periferija, a na početku 21. stoljeća širi centar grada, Trnje je mjesto brojnih metamorfoza. Publikacija prati pojavu trnjanskog prostora na rubnim dijelovima karata Zagreba u 19. stoljeću, život sela i izgradnju radničkih naselja na „južnoj periferiji” između dvaju svjetskih ratova, razdoblje intenzivne modernizacije nakon Drugog svjetskog rata te postupnu integraciju Trnja u gradsko tkivo.

Proces modernizacije koji se različitim ritmom i intenzitetom odvija od druge polovine 19. stoljeća do danas prate stalne mijene životnih okolnosti. Od administrativnog pripojenja trnjanskog prostora gradu Zagrebu 1850., preko izgradnje željezničke pruge koja je „presjekla” grad učinivši Trnje prometno izoliranom periferijom, do nerealiziranih planova stvaranja novog gradskog središta uz današnju Ulicu grada Vukovara tijekom druge polovine 1940-ih i 1950-ih, izložba a sada i publikacija nastoji kompleksno „zaroniti” u povijest prostora današnje gradske četvrti. Urbanizam, arhitektura, modernizacija te društveni život i svakodnevica sve je to zastupljeno  povijesnim pregledom.

Trnje je predstavljamo kao cjelina, ali  i razne dijelove gradske četvrti, povijesna naselja i prostori s vlastitim (pod)identitetom: Cvjetno naselje, Vrbik, Martinovka, Staro Trnje, Kruge, Savica, Sigečica i Kanal.

Knjigu / katalog studijske izložbe Trnje - prostor i ljudi, bogato opremljenu fotografijama, može se  nabaviti u Muzeju grada Zagreba.

Urednik publikacije i voditelj projekta je Kristian Strukić
Autori tekstova: Kristian Strukić, Ivan Mlinar, Tomislav Anić, Marko Zubak
Dizajn publikacije: Igor Kuduz

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.