Podnesen zahtjev za oznaku "Dokazana kvaliteta“ za sektor proizvodnje jaja

Podnesen zahtjev za oznaku "Dokazana kvaliteta“ za sektor proizvodnje jaja

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je drugi zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta", a odnosi se na sektor proizvodnje jaja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva, navevši da je podnositelj zahtjeva Udruga za znanost o peradi.

Iz Ministarstva u priopćenju ističu kako svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave ove obavijesti podnijeti prigovor na podneseni Zahtjev, sukladno Zakonu o poljoprivredi.
Ministarstvo poljoprivrede, kako se navodi, uspostavlja dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvaliteta - radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake.

Nacionalni sustav kvalitete osmišljen je kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, voća mlijeka, mesa, jaja, povrća.

Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi, ističe se u priopćenju.

Inače, prvi zahtjev za priznavanje oznake Dokazana kvaliteta za sektor voća podnijela je Hrvatska voćarska zajednica početkom listopada prošle godine.

Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta“ za voće. (Izvor: HINA)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.