GfK: 99% hrvatskih kućanstava kupuje sireve

GfK: 99% hrvatskih kućanstava kupuje sireve

GfK Panel kućanstava posljednjih 20 godina u Hrvatskoj prati kupovine shoppera na dnevnoj razini 365 dana u godini. Sljedeća analiza obuhvaća kategoriju sireva. O tome koliko je sir popularna namirnica govori podatak da samo jedan posto svih hrvatskih kućanstava nije kupio neku vrstu sira u 2020. godini, jednako kao i godinu prije. Sir je ušao u 14% svih košarica ostvarenih za brzopotrošna dobra u 2020. godini.

Kategorija se u prosjeku kupovala svakih 10 dana, nešto rjeđe u odnosu na godinu ranije, a prosječno se na kategoriju potrošilo 14 kuna po jednoj kupovini (7% više u odnosu na prethodnu godinu). Jedan segment ipak je zabilježio rast frekvencije kupovanja u 2020. godini: tvrdi sir, a u kombinaciji sa stabilnim brojem kupaca i većom prosječnom količinom po kupovini bilježi rast prodaje. No, segment koji je zabilježio najveći rast prodaje jest topljeni sir, koji je uspio privući 62 tisuće kućanstava više nego u 2019. godini.

Konzum konvertira 80% svojih shoppera u shoppere kategorije sireva

Unatoč negativnom trendu u odnosu na godinu ranije, Konzum ima najveću konverziju shoppera (čak 80% shoppera kategorije koji su ujedno i shopperi Konzuma kupilo je kategoriju u tom lancu u 2020. godini).

Lidl također konvertira velik broj svojih shoppera u shoppere kategorije, a zajedno s Plodinama, Kauflandom i Intersparom i Tommyjem bilježi rast konverzije u odnosu na 2019. godinu. Konzumov SOW (Share of Wallet) u kategoriji veći je od njegova SOW-a na total u FMCG-u te se može reći da uspješno upravlja kategorijom. Tommy bilježi izuzetnu iskorištenost potencijala u kategoriji, a u upravljanju kategorijom uspješni su i Lidl, Plodine te Interspar, dok Kaufland ima najveći prostor za rast.

Quick&Healthy Cooks najviše troše na tvrdi sir

Ako analiziramo segmente koji se temelje na prehrambenim navikama shoppera, vidimo da su u strukturi potrošnje polutvrdog sira najzastupljeniji Old Schoolers. Instant Eaters i Old Schoolers odskaču pak po potrošnji topljenih sireva, dok su u potrošnji tvrdih sireva Quick&Healthy Cooks zastupljeniji u odnosu na ukupno tržište sireva. Kad su u pitanju meki i svježi sirevi, više od prosjeka troše Green Enthusiasts i Quick&Healthy Cooks.

Rastu kategorije najviše su pridonijeli shopperi Baby Boomersa

U 2020. godini potrošnju u kategoriji sireva povećali su shopperi dviju generacija: Generation X i Baby Boomers. Generation X bilježi vrijednosni udio veći od prosjeka u topljenom i polutvrdom siru, jednako kao i shopperi milenijalci. Shopperi generacije Baby Boomers su pak najzastupljeniji po potrošnji svježeg i mekog sira te tvrdog sira. Udio generacije Rebuilders u ukupnoj potrošnji tvrdog sira također je iznad prosjeka.

Autorica: Vlatka Stiplošek Lapenda, GfK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.