GfK: Koliko kartica koristimo?

GfK: Koliko kartica koristimo?

Čak 80% naših FMCG kupovina obavljeno je bez kartice lojalnosti. Čak 74% našeg novca utrošenog na FMCG veže se uz transakcije bez kartice lojalnosti.

Utjecaj programa lojalnosti na izbor trgovine snažno raste u posljednjih godinu dana.

Istražujući stavove kupaca, program lojalnosti godinama se pozicionirao kao relativno manje važan kriterij izbora trgovačkog lanca. No njegova važnost raste. Prema istraživanju koje smo proveli u veljači, atraktivan program lojalnosti nalazi se na 27. mjestu od 52 kriterija izbora trgovine. Njegova važnost raste i apsolutno i relativno (u 2020. pozicioniran je na 33. mjestu).

Raste broj shoppera s karticama lojalnosti

Dok su programi lojalnosti još donedavno bili prostor diferencijacije među trgovcima, preko noći su postali must have. U kontekstu podijeljene lojalnosti nitko ne očekuje da kupac koji posjeduje karticu lojalnosti jednog trgovca kupuje isključivo kod njega. Često takav kupac koristi kartice lojalnosti više trgovaca.

U Hrvatskoj svega 3% shoppera ne koristi kartice lojalnosti

Iako ih gotovo svi imamo, nemaju ih svi trgovci niti svi kanali prodaje. Čak 80% naših FMCG kupovina obavljeno je bez kartice lojalnosti. Čak 74% našeg novca utrošenog na FMCG veže se uz transakcije bez kartice lojalnosti.

Prosječan hrvatski shopper ima 3 kartice lojalnosti

Jednu karticu lojalnosti ima 12% shoppera, 28% ima dvije kartice, 25% tri kartice, 20% četiri, a 12% posjeduje 5 ili više FMCG kartica lojalnosti. OKVIR
S obzirom na to da su Lidl i Kaufland ozbiljno počeli investirati u program lojalnosti, očekujemo dodatni rast broja kartica, posebno digitalnih.

dm ima čak 89% shoppera koji koriste njegovu karticu lojalnosti

Od milijun i 105 tisuća kućanstava koja kupuju u dm-u, 125 tisuća ne koristi karticu lojalnosti prilikom kupovine u dm-u. Iako čine 11% shoppera dm-a, stvaraju tek 6,2% dm-ovih košarica. Njihova frekvencija kupovine u dm-u je dvostruko niža u odnosu na shoppere s karticom lojalnosti, a njihova košarica 30% manja. Ovi shopperi u dm-u potroše tek 1,6% svog FMCG budžeta, dok shopperi s karticom u dm-u potroše 4,5% svog budžeta.

Od 622 tisuće kućanstava koja kupuju u Bipi, 130 tisuća ne koristi karticu lojalnosti prilikom kupovine u Bipi. Iako čine 21% shoppera Bipe, stvaraju 12,1% Bipinih košarica. Njihova frekvencija kupovine u Bipi dvostruko je niža u odnosu na shoppere s karticom lojalnosti, a njihova košarica 30% manja. Ovi shopperi u Bipi potroše tek 0,8% svog FMCG budžeta, dok shopperi s karticom u Bipi potroše 2,1% svog budžeta.

Autor: Mladen Kožić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.