Premijer Plenković uputio je čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota

Premijer Plenković uputio je čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota. "Uime Vlade i osobno svim židovskim vjernicama i vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota. Tradicionalnom izrekom „Budite upisani za dobru godinu-Lešana tova tikatevu“, od srca vam želim svako dobro u nadolazećoj godini te da blagdanske dane provedete u miru i veselju sa svojim bližnjima. Neka vam nova 5782. godina donese obilje nade, zdravlja i uspjeha."

Židovi diljem svijeta slave dolazak Nove godine. Roš hašana počinje večeras sa zalaskom sunca. I ove godine dvodnevni blagdan obilježava se u uvjetima pandemije. Službe u sinagogama su ograničene pa će ga Židovi uglavnom provesti u krugu obitelji.      
Roš hašana, što znači glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska Sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ta svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud. Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem se vjernici posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana.

Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, što je vrhunac koji pada na Jom kipur, Dan pomirenja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.