Italija: Barilla se žali zbog visoke cijene pšenice

Italija: Barilla se žali zbog visoke cijene pšenice

Slaba žetva razlog je smanjene dostave pšenice u cijelom svijetu ali i sve više cijene sirovina, a sve je to veliki izazov za najpoznatijeg svjetskog proizvođača tjestenine,Barillu.

To je za agenciju Reuters rekao i njihov direktor, Paolo Barilla. “Hrana nam se čini nešto svakidašnje i samo po sebi razumljivo, da je ima ali sve brojnije organizacije i radnici sve je teže osiguravaju. Naročito ove godine vlada manjkavost pšenice što nam otežava djelovanje,” rekao je već prije početka švicarskog gospodarskog forumu 60-godišnji Barilla koji sa svojom braćom vodi dugogodišnji posao obitelji.

“Prije tri mjeseca mi takav pritisak na cijene nismo očekivali, sistem je veoma osjetljiv, a isto tako primjećujemo učinak klimatskih promjena koje mogu negativno utjecati na našu kategoriju,” žalio se u nastavku. Velika vrućina jako je utjecala na žetvu pšenice, iznenadila je trgovanje s tim dobrima, pa je zbog toga tako u mlinovima došlo do nedostatka pšenice. Iz Barille navode, da je položaj nestabilan i da visoki troškovi sirovine uz ionako visoke izdatke za energiju i pakiranja te logistiku uzrokuju puno problema “Što se tiče troškova nismo baš fleksibilno poduzeće, ne možemo se otarasiti pritiska. Ova i sljedeća godina bit će zahtjevne,” javili su u pesimističkom tonu.

Barilla je ustanovljena 1877 i ako je suditi prema navodima Euromonitora glavni su proizvođač tjestenine i umaka za tjestenine na svijetu.

Uz to su vlasnici robne marke keksa Mulino Bianco. Prihodi si im lani porasli za 7 posto, na 3,89 milijarde eura, a u vremenu do 2024., planiraju samo za inovacije te razvoj potrošiti 1,4 milijarde eura.

Katastrofalna sezona znači 50 posto više cijene

Kanada/Velika Britanija: Kupci se mogu u dolazećim mjesecima skoro svuda po svijetu nadati višim cijenama njihovih najpopularnijih tjestenina i to bez obzira na robnu marku jer je sirovina za proizvodnju jednostavno nestalo ili ih je barem drastično manje. Proizvođači pokušavaju nagrabiti što više durum brašna, a cijena te vrste pšenice je prošle godine narasla za čak 90 posto, nakon što su se brojne regije odnosno države, primjerice Kanada, morale suočiti sa sušom. Uz to valja spomenuti i probleme dobavljača u Italiji pa tako jedan od stručnjaka za tržišta navodi, da će prosječan paket špageta poskupiti za 50 posto.
Jason Bull, direktor poduzeća Eurostar Commodities koje godišnje uvozi više od 10.000 tona prehrambenih sastojaka, rekao je, da će se neki trgovci suočiti s nedostatkom tjestenina te dodao, da će viši troškovi po đepu udariti prije svega - kupce. Tako bi primjerice polukilogramska ambalaža špageta u Engleskoj mogla uskoro umjesto dobre funte, koštati 1,80 £. Bull tvrdi, da će uspon cijena početi u listopadu jer je povećanje troškova već došlo do proizvođača, a sada će se sve skupa samo još prenijeti na potrošača. Poduzeća kupuju durum koji je osnovni sastojak najuobičajenijih tjestenina, po rekordnoj cijeni.

U Francuskoj ništa bolje


Kanada je imala sušu, u Europi je kiša padala baš kada bi moralo sijati sunce. To bi bio brz rezime ljetnih događanja na tržištu durum pšenice kao glavne sirovine za proizvodnju bijelih špageta, makarona i ostalih omiljenih tjestenina. Čak dvije trećine sve svjetske pšenice dolazi iz Kanade, sjevernoamerička država ovaj je put zatajila u vezi dostave jer joj je srpanjska suša uništila oko 30 posto cjelokupne očekivane žetve. Ni kiša u Francuskoj nije pomogla kod boljeg rezultat. Upravitelj tvornice Usine Thirion u Colmarju, Gilles Reichstadt, je krajem kolovoza za francuske medije rekao, da imaju u silosima još 12 tona zaliha sirovina što im je dosta za svega 15 dana, maksimalno tri tjedna. U rujnu još moraju primiti pošiljku od 25 tona. Svjetske cijene duruma su se u srpnju popele za 30 posto, kasnije još i dodatno.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.