Kako prepoznati domaće jabuke

Kako prepoznati domaće jabuke

Unatoč domaćoj proizvodnji, uvoz jabuka i dalje je velik. Kupcima je teško procijeniti što kupuju - jabuku iz uvoza koja je mjesecima bila u hladnjači ili ovosezonsku, domaću. Obratite pozornost na peteljku jabuke, ako je jabuka dugo stajala, što je čest slučaj s uvoznom, tada je peteljka tamnosmeđa i suha, lako otpada, dok ju je na svježem voću gotovo nemoguće otrgnuti.

Spasio je Željko Ledinski na Bilogori veći dio svog uroda od mraza mukotrpnom i ne jeftinom zaštitom no sada se pita kako spasiti domaće tržište od poplave uvoznih jabuka.

- Zadnjih čak mjesec dana je vidljivo da se prazne skladišta po Europi, posebno u Poljskoj i da veći dio te robe završava kod nas gdje je ta roba stara više od godinu dana i ona po svojoj cijeni daje konkurenciju domaćoj svježoj robi i tako se snižava i naša cijena – kaže Željko Ledinski, predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

I Antun Rukavina koji privodi kraju berbu na oko 15 hektara kaže da je uvoznih prošlogodišnjih jabuka sve više na policama.

- To je kod nas uobičajeno da nam dolazi jabuka iz drugih zemalja koja je ostala u hladnjačama i koja je znači godinu dana stara. Ruši cijenu, to su damping cijene – naglašava.

Proizvođači se žale na prekomjerni uvoz , a prema podacima u osam smo mjeseci već uvezli gotovo 13 tisuća 585 tona jabuka što je više nego cijele prošle godine. Neki kupci ne prepoznaju razliku, zato kažu proizvođači treba pripaziti gdje se i što kupuje.

- Moja sugestija je da naši građani kupuju svakako kod provjerenih proizvođača iz svog okruženja za koje znaju da imaju proizvodnju jabuka za koje mogu sutra doći i reklamirati, ako nešto nije s jabukom u redu, a u lancima ako kupuju, svakako bih sugerirao da kupuju robu koja ima certifikat dokazana kvaliteta Hrvatska koja ima markicu na svakoj jabuci – kaže Željko.

Takva markica, kaže, jamči da jabuka ima sve potrebne certifikate među kojima neki i Global gap.

- Mislim da nije potrebno guliti koru s obzirom na to da jabuka ima najviše vitamina u kori, potrebno ju je samo oprati No ove godine smo našli na tržištu da je uvozna jabuka iz Poljske imala nedozvoljene supstance, za takvu jabuku nisam siguran da je dovoljno samo da se opere. Na potezu su naši inspektori koji bi trebali utvrditi tko su ti koji uvoze tu jabuku, koji krivo deklariraju – napominje Ledinski.

Je li jabuka svježa ili prošlogodišnja iz hladnjače, kaže, najbolje je provjeriti na peteljci.

- Jabuka koja je ubrana ove sezone ima potpuno zelenu peteljku, što je vidljivo. Možete je slobodno pokušati iščupati, ona se neće istrgnuti van i vidi se da je ubrana neki dan. Dok jabuka koja je ubrana prije godinu dana je suha i peteljka sama otpada - objašnjava Željko.

Stajanjem jabuke ne samo da gube okus nego i nutritivnu vrijednost pa svakako valja kod kupnje provjeriti svježinu. Često je presudna i svijest kupaca koji primjerice u nekim zemljama neće posegnuti za uvoznim proizvodima sve dok ima domaćih.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.