EU: Sve više potrošača konzumira zamjene za meso

EU: Sve više potrošača konzumira zamjene za meso

Polovina europskih potrošača od početka pandemije jede više proizvoda koji predstavljaju zamjenu za meso, dok je 80% promijenilo način na koji konzumiraju meso i/ili mesne alternative, pokazalo je novo istraživanje kompanije Amcor.

U istraživanju je sudjelovalo 1.000 kupaca širom Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Nizozemske, a podaci pokazuju da je sve veći nivo svesti o porijeklu hrane i njenim sastojcima.

Prema studiji, u Velikoj Britaniji je došlo do najvećeg "odricanja" od mesa - ovu namirnicu prestalo je da konzumira čak 12% ispitanika. Kompanije kao što su Beyond Meat i Impossible Foods su neke od najvećih dobitnica prelaska na alternative za meso.

Također, u istraživanju se navode dva razloga koja su se posebno istaknula - zabrinutost za dobrobit životinja i želja da se više povrća uključi u prehranu. Iako je pandemija dovela do nekih promjena u stavovima potrošača prema mesu i mesnim alternativama, stavovi prema održivosti su uglavnom ostali isti, kaže Rosalia Rosalinova, viša menadžerica marketinga kompanije Amcor Flexibles.

Izvještaj je također pokazao da jedna petina potrošača sada zahtjeva detaljnije informacije o proizvodima na ambalaži hrane, dok 95% kaže da želi da bude u stanju da razumiju jasnije detalje o tome što konzumiraju.

Prethodni izvještaj kompanije Amcor iz 2020. godine otkrio je da je oko 72% europskih potrošača bilo spremno platiti 5% više za prehrambene proizvode u održivoj ambalaži.

izvor: esmmagazine
foto: pixabay

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.