The Goo Food Institute: Potrebno 25 milijuna tona mesnih alternativa do 2030.

The Goo Food Institute: Potrebno 25 milijuna tona mesnih alternativa do 2030.

Ako biljne alternative za meso nastave rasti trenutnom brzinom, one će predstavljati 6% ukupne potrošnje do 2030. godine, što znači da će proizvođači morati proizvoditi 25 milijuna tona proizvoda godišnje da bi zadovoljili potražnju, pokazuje analiza The Good Food Institute.

Izvještaj predviđa da bi svijetu trebalo najmanje 800 tvornica za ekstrudiranje, od kojih je svaka u stanju proizvesti najmanje 30.000 tona ekstrudiranog proteinskog proizvoda godišnje, što predstavlja ukupnu investiciju od 27 milijardi dolara.

Također, u analizi se predviđa značajno smanjenje ponude uobičajenih sastojaka u biljnoj hrani kako bi se zadovoljila hipotetička potražnja do 2030. godine. Prema procjenama bit će potrebno 16% globalne ponude kokosovog ulja, 34% ukupne proizvodnje graška, 10 puta više od projektirane globalne ponude obogaćenog proteina graška i 2% ukupne proizvodnje soje, ali tri puta više od projektirane globalne ponude koncentrata sojinih proteina.

Ovakva detaljna analiza pomaže farmerima i proizvođačima da unaprijed vide gdje se potencijalno mogu pojaviti slabosti u lancu snabdijevanja, kao i da izvrše pripremu prije nego što dođe do utjecaja na napredak i prodaju.

Prema podacima navedenim u izvještaju, 62% proizvoda je na bazi pšenice i soje, 16% na bazi graška i 14% na bazi soje. Ovo je relativno dobra vijest — i pšenica i soja se već proizvode u velikom obujmu, a procjenjuje se da će samo 2% globalne proizvodnje i soje i pšenice biti potrebno za biljno meso.

Izvor: Fooddive
Foto: Pixabay

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.