Veliki je petak: Dan kada se kršćani spominju Kristove muke

Veliki je petak: Dan kada se kršćani spominju Kristove muke

Veliki je petak, dan kada se kršćani spominju Kristove muke i smrti na križu i jedini u godini kada se ne služe svete mise. 

- Poruka ovog dana je vrlo snažna jer ona nas učvršćuje u našem dostojanstvu. Bog nas je toliko volio, Bog nas toliko voli. Bog se za nas žrtvuje, Bog nas oslobađa najteže prepreke, prepreke smrti i pokazuje da su svi naši križevi samo prolaznost, da je život u Bogu i život s Bogom darovana vječnost, poručio je mons. Zlatko Koren, rektor zagrebačke katedrale.

Za mnoge vjernike obvezan je post i nemrs, pa se na tržnicama tijekom dana najviše kupovala riba. Svaki kraj Hrvatske ima svoju tradiciju i običaje vezane za ovaj dan. U Rijeci je organizirana zajednička marenda za građane, a u Vinkovcima je tradicionalno podijeljeno više od tisuću posnih obroka.

Vinkovčanima na Veliki petak podijeljeno više od tisuću posnih obroka

Više od tisuću posnih obroka ribe i krumpir salate podijeljeno je na današnji Veliki petak građanima Vinkovcima, što su uz gradske vlasti organizirani Nezavisni sindikat DZZP Vinkovci i tamošnja Srednja strukovna škola.

- Uz pomoć grada, gospodarstvenika Vinkovaca i Srednje strukovne škole uspjeli smo organizirati ovaj posni obrok, koji je sada već tradicija za Božić i Uskrs i nadam se da će tako i ostati, kazao je član sindikata Stjepan Rožmarić.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić iskoristio je podjelu posnog obroka kako bi sugrađanima čestitao nadolazeći blagdan Uskrsa.

- Cilj je svega ovoga da se okupimo i jedni za druge nešto dobroga učinimo. Zahvaljujem se svima uključenima u ovu plemenitu akciju, a posebice svojim sugrađanima koji su se odazvali i došli na podjelu obroka, koji toliko nisu ni bitni, koliko blagdansko ozračje i međusobni susreti, da pokažamo da smo svi u Vinkovima jednako važni i mislimo jedni na druge, poručio je Bosančić.

Na Veliki petak Osječanima podijeljene dvije tisuće porcija ribljeg paprikaša

Dvije tisuće porcija ribljeg paprikaša podijeljeno je na Veliki petak Osječanima povodom Uskrsnih blagdana, na tradicionalnom druženju u organizaciji grada.

Ovo tradicionalno jelo za građane su pripremali članovi osječke Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje.

Predsjednik udruge Davor Tomić naveo je da je utrošeno 300 kilograma ribe, uglavnom šarana, uz 50 kilograma luka, 10 kilograma kvalitetne crvene paprike te ostalih dodataka koji se koriste za pripremu ovog jela.

Kuhali smo u osam kazana od oko 80 litara, što znači da je pripremljeno dvije tisuće porcija koje su građanima podijeljene u roku od pola sata, rekao je Tomić.

Grad Osijek je za organizaciju ovog susreta s građanima iz proračuna izdvojio 30 tisuća kuna, a u podjeli porcija, uz kuhare i majstore kotlića, sudjelovali su i zamjenici gradonačelnika Jasenka Crnković i Dragan Vulin.

Vulin je pritom napomenuo da je u protekle dvije godine ta dugogodišnja tradicija bila prekinuta zbog pandemije, koja sada jenjava, pa je izrazio zadovoljstvo što se okupio velik broj sugrađana kako bi se podružili uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Zamjenici gradonačelnika uputili su uskrsnu čestitku za sretan i blagoslovljen Uskrs, uz želju da ga svi provedu u miru i blagostanju sa svojim obiteljima i najmilijima.

Izvor:HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.