Zagrebački Bundek u najljepšim bojama: Sve je spremno za Floraart, evo zašto ga trebate posjetiti

Zagrebački Bundek u najljepšim bojama: Sve je spremno za Floraart, evo zašto ga trebate posjetiti

Sutra 19. svibnja otvara se međunarodna vrtna izložba koja se već tradicionalno održava na Bundeku pod nazivom Floraart s početkom u 12 sati.

Ove godine za vrijeme Floraarta održava se i Kup florista u organizaciji Zrinjevca, a u suradnji Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba na kojem sudjeluju i floristi Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Čak 180 domaćih i desetak inozemnih izlagača, dolaze na 56. Floraart koji se tradicionalno održava na zagrebačkom Bundeku.

Uz očekivani veliki broj posjetitelja kao što je bilo i prethodnih godina, ovogodišnje izdanje imati će čak 100.000 sadnica, na ovoj cvjetnoj manifestaciji koja, s besplatnim ulazom, traje od 19. do 22. svibnja.

“Centralni događaj ovogodišnjeg Floraarta bit će u četvrtak 19.5. kada će se natjecati floristi i iskazati svoje vještine aranžiranja u pet različitih kategorija. U petak 20.5. na rasporedu je Međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju. Na vanjskom dijelu Bundeka predstavljat će se biljni izlagači s lepezom vlastitih proizvoda te raznim cvjetnim instalacijama i prikazima idejnih rješenja u projektiranju manjih zelenih površina. Na zapadnom i istočnom otvorenom dijelu jezera Bundek organizirat će se bogata prodaja kaktusa, trajnica i cvijeća po pristupačnim cijenama”, navode organizatori događaja u organizaciji Grada Zagreba i podružnice Zrinjevac.

S više od 300 tisuća metara otvorenog prostora, riječ je o najvećem takvom festivalu u ovom dijelu Europe.

Festival će, kao posebnoj gošći, biti domaćin i majstorici korejskog tradicionalnog aranžiranja cvijeća, Kang Yong-Soon, koja že tu cvjećarsku umjetnost dalekog istoka zvanu “Wagong”, predstaviti kroz nekoliko radionica.

Uz nju, brojne prezentacije i predavanja čine edukativni program Floraarta važnim dijelom izložbe, uz natjecanja i razgledavanje prekrasnih sadnica.

“U segmentu edukacija obuhvatit ćemo brojne zanimljive teme. S obzirom da je 20.5. svjetski dan pčela, Hrvatsko apiterapijsko društvo otkrit će nam važnost brige o zelenilu i cvijeću za opstanak pčela u gradu, istine i zablude o medu, kako prepoznati pravi med, a djeca će moći uživati na radionici crtanja. Ekipa iz Dnevne doze biljaka bavit će se rijetkim i kolekcionarskim vrstama i održati praktičnu prezentacija o tome kako i kada presaditi pojedinu biljku, a iz Gradske ljekarne Zagreb govorit će o terapijskom potencijalu medicinske konoplje i izradi prirodnih pripravka za kožu”, najavljuju organizatori Floraarta.

Otkazali jubilarnu godišnjicu 2020. godine

Povoljne epidemiološke prilike zasigurno će oduševiti zagrebačke ljubitelje cvijeća nakon svih anksioznosti tijekom epidemioloških mjera.

Podsjetimo kako je jubilarno 55. izdanje 2020. godine bilo otkazano, unatoč najboljim namjerama organizatorima da ga ipak izvedu.

“Sve do sredine travnja nadali smo se da ćemo uspjeti organizirati našu izložbu u sigurnim zdravstvenim uvjetima. Međutim, zbog prevencije širenja infekcije koronavirusom bili smo prisiljeni otkazati Floraart 2020.”, naveli su organizatori 2020. godine.

Konačno, 2021. godine je bila organizirana otkazana izložba u lipnju, a fantastični cvjetni aranžmani nisu razočarali ljubitelje hortikulture kojima se čekanje i strpljivost ipak isplatila.

Pogotovo zbog fascinantnih, neobičnih ali zato vrlo intrigantnih aranžmana koje su te 2021. godine pripremili studenti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

“Ova izložba radova naših mladih umjetnica i umjetnika promišlja o ovoj našoj specifičnoj situaciji zatvorenosti sustava ali ujedno i o kreativnim potencijalima umjetnosti ka otvaranju i oživljavanju kvalitete naših života”, predstavio je tada projekt Danko Friščić, Prodekan za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, ALU.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.