HR Ocjena: Za 73% ispitanika zabrana pobačaja je neprihvatljiva

HR Ocjena: Za 73% ispitanika zabrana pobačaja je neprihvatljiva

Slučaj trudnice Mirele Čavajde pokrenuo je pitanje zakonskog reguliranja prava na pobačaj. Ovo je glavna tema našeg večerašnjeg HR Ratinga. Istraživanje je provedeno od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,62 posto, a pouzdanost ankete je 95 posto. Rezultate je predstavila Tatjana Munižaba. 

Da se pitaju građani, bi li pobačaj u Hrvatskoj bio zabranjen?

Od naših političara zaduženih za donošenje svih zakona, pa tako i onog o pobačaju, stalno slušamo da je pobačaj svjetonazorsko i ideološko pitanje te da značajno polarizira hrvatsko društvo. HR ocjena pokazuje da to uopće nije tako. Evo potvrde u brojkama.

Samo 15% (15,2%) ispitanika smatra da bi pobačaj u Hrvatskoj trebao biti potpuno zabranjen. Za njih je čak 73% zabrane neprihvatljivo. Oko 11% (11,2%) ispitanika je neutralno, dakle, niti se slaže niti se ne slaže, a onih koji su željeli zadržati svoje mišljenje je manje od jedan posto (0,6%).

Kako je stav o pobačaju stalno vezan uz svjetonazor i ideologiju, prevladava stajalište da su lijevo-liberalni birači općenito za pobačaj, dok desni konzervativni slijede poruke stranačkih čelnika da je pobačaj ubojstvo jer život počinje začećem. Anketa pokazuje da ova teza zastupa ljevicu, čiji birači velikom većinom odbijaju svaku zabranu.

Ali desnica bi mogla biti iznenađena rezultatima. Više od polovice birača Mosta (69,4%) i Domovinskog pokreta (51,8%) i Hrvatskih suverenista (51,3%) protivi se potpunoj zabrani pobačaja. Birači HDZ-a (55,4%) nisu za to da stranka po tom pitanju ide dalje desno od centra.

Mijenja li se uopće stav ispitanika prema pobačaju ako je život trudnice ili fetusa ugrožen?

Mijenja se, ali u smjeru još više protivnika zabrane. Konkretno, više od 86% (86,1%) ispitanika smatra da trudnoću treba prekinuti kada je život žene ugrožen, a manje od 5% (4,6%) onih koji bi je pod svaku cijenu nastavili. Oko 8 i pol posto (8,6%) je neodlučno, a manje od 1% (0,6%) ne želi reći svoj stav.

Ako se tijekom trudnoće utvrdi da fetus ima teške deformitete, za 12% (11,9%) ispitanica porod je i dalje jedina prihvatljiva opcija. S njima se ne slaže 70% (69,6%) ispitanika. 18% (17,9%) ispitanica nema mišljenje o pobačaju u slučaju težeg deformiteta fetusa.

Postoje li opći zaključci o medicinskom prekidu trudnoće koje donosi HReiting?

Prvo i osnovno je da se protiv pobačaja treba boriti edukacijom i prevencijom, a ne zabranama. To je izjavilo čak 83% ispitanika. Manje je od 5% (4,6%) onih koji se s njima ne slažu, a oko 11 i pol je neutralnih ili neodlučnih.

Drugi zaključak našeg istraživanja bio bi: ljudsko je pravo žene da jedina odlučuje o svom tijelu, čak i kada je u pitanju pobačaj. S tim se složilo 77% (77,1%) ispitanika, a ni blizu 13 (12,7%). Manje od 10% (9,8%) je bilo suzdržano.

Konačno, kad god političke vlasti u zemlji odluče promijeniti 44 godine star važeći Zakon o pobačaju, vjerske vlasti ne treba pitati za mišljenje. Barem ako je suditi po Greitingu. Zato što je gotovo 75% (74,9%) ispitanika odgovorilo "NE!" na pitanje treba li se Crkva uključiti u izradu novog Zakona o pobačaju. Samo 16% smatra da konzultacije trebaju mišljenje, dok oko 9% naših ispitanika nije imalo mišljenje (8,5%) ili ga nije željelo reći (0,6%).

Izvor: HRT

Link: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/hrejting-za-73-ispitanika-zabrana-pobacaja-neprihvatljiva-7502302

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.