Zagrebački hotel Esplanade predstavlja: Matcha popodnevni čaj

Zagrebački hotel Esplanade predstavlja: Matcha popodnevni čaj

Sudeći prema programu koji se priprema u gradu Visu 30. svibnja u povodu proslave 30. obljetnice odlaska JNA iz toga grada i s otoka(koji je najudaljeniji nastanjeni otok na Jadranu) bit će to opet fešta kakva je bila prije tri ali i dva desetljeća i svake godine: euforija, radost, pjesma, brodice, zastave, Hrvatska gradska glazba (HGG) Vis, misa, polaganje vijenaca, večernji koncert... – fešta na viški način – onako iz i od srca!

Najvažnije je odmah naglasiti da „okupacija“ Visa nije bila samo za vrijeme Domovinskog rata (jer je Vis strateški važan), nego i nakon II svjetskog rata kad je Vis bio praktički zatvoren za turiste, kad je trebalo imati dozvolu za doći na otok, kad je još bio opasan žicom, kad su samo neki mislili da se tu „dobro živi“. Kako, kad se priječio napredak, kad nije bilo ulaganja, kad je tzv. proizvodnja  bila u rukama i vlasti nekolicine koji su vješto kroz sindikate i stale „poluge vlasti“ ljudima davali privid blagostanja i prosperiteta. A bilo je to zatomljivanje onoga osnovnoga: domoljublja koje potječe od osjećaja da si svoj na svome, da možeš slobodno govoriti i dičiti se svojim krojenima, svojom baštinom, težačkim žujima i pojima i sikima i pismom i – svime onime što jedan takav škoj čini jedinstvenim.

Zato nam je  i danas, 30 godina poslije odlaska mrske JNA iz grada i otoka Visa 30. svibnja slaviti – kao dan ponosa i prkosa i nade.

Tko organizira proslavu uz ovu važnu okruglu 30. obljetnicu? Grad Vis i HVIDRA otoka Visa. Bit će najprije ujutro u 8.30 budnica koju će već tradicionalno izvesti Hrvatska gradska glazba (HGG) Vis, glazba koja ima ogromnu  u dugovječnu tradiciju, a odnedavno je ponovno „procvjetala“ pod vodstvom novoga kapelnika Dominika Šabića – s novim i starim članovima koji sviraju iz srca i duše, a ujedno su dobro uvježbani. Upravo su uoči proslave gostovali n Murteru, a u Visu održali sjajan i zapažen koncert udaraljki.

Saznali smo što će HGG izvoditi u vrijeme budnice, u 8.30 ujutro 30. svibnja 2022. i to izvedbom na brodu koji će broditi po ciloj vali tj cijeloj uvali Svetoga Jurja. Dakle, na programu su, uz ostalo: skladba O Visu moj, koja je zapravo viška himna, zatim 3 koračnice – Croatia, Mi smo hrvatski mornari i Dubrovnik, zatim Polka bez kapelnika i koračnica Viški sokol.

Dokaz je to da se mlada krv, uz talent i trud, budi i govori nam da žrtva predaka nije bila uzaludna. Polaganje vijenaca na groblju Prirovo u znak sjećanja na poginule u Domovinskom ratu već je tradicionalna i puna pijeteta. A na misi u 10.30 u crkvi na Spilice, Crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije (BDM) - čiji križ se vidi ina fotografiji koja je snimljena i za boravka i za odlaska mrskih brodova tzv. JNA -će se vjernici moliti za sve žrtve Domovinskoga rata koji je temelj nove, demokratske i moderne Hrvatske. Čiji je Vis važan i ponosan dio. Nikad to ne smijemo zabraviti i nikad prestati biti ponosni na ono što imamo.

Uvečer se HVIDR-a, uz TZ, pobrinula i za feštu u laganom ali i veselom stilu: na Ravnici Matice hrvatske nastupit ćepop grupaDalmatino koja je više nego popularna i sigurno će u pjesmi i plesu okupiti i staro i mlado stanovništvo do duboko u noć... Podsjetimo da su oni, kakokritičari ističu, napravili „pravu malu revoluciju u pop glazbi“, da su njihovi albumi vrlo popularni (Cukar i sol, Dobro jutro, Lipa, rič, Moj dom...), da su dobili zlatnu te srebrnu ploču a svojedobno i Porina. A Višani vole lipu pismu i poznati su po tome što se znaju veseliti, što daleko od kopna žive život prepun gušta i vedrine i poleta i nade u budućnost. Zato svim Višanima koji su stalno na svom škoju, ali i drugim Višanima -  ma gdje bili - zaželimo im proslava, bolje reći fešta, na rodnom škoju bude ideal i ponos, da se taj važan datum nikad ne zaboravi. Jer kako uvijek ističe i govori svojim sugrađanima dugogodišnji gradonačelnik grada Visa Ivo Radica u svakoj važnoj prigodi „Grad, to ste Vi!“

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.