Svjetski dan okolša: Od izvora do mora

Svjetski dan okolša: Od izvora do mora

Na Svjetski dan okoliša 5. lipnja akcijom čišćenja Promenade u Osijeku počelo je ovogodišnje izdanje ekološkog projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista Od izvora do mora koji promiče zaštitu vodnog bogatstva Hrvatske te potiče na  primjereno odlaganje otpada.

Čišćenju osječke Promenade,  pridružilo se više od stotinu volontera u organizaciji Izviđačkog kluba Javor. Volonteri su prikupili 110 kilograma otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način. Istoga dana u sklopu projekta Od izvora do mora, u organizaciji lokalnih i izviđačkih udruga, održano je i šest manjih ekoloških akcija čišćenja diljem Hrvatske – u Valpovu, Bjelovaru, na Čiovu, Karlovcu, Varaždinu i u Zagrebu – u kojima je prikupljeno  pet tona otpada.

Projekt je podržalo i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a ministrica Nataša Tramišak, koja je nazočila akciji, izjavila je: „Ovakve ekološke akcije i nužnost jačanja svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju naše prirode moramo svi podržavati na svim razinama, te vlastitim primjerom slati jasne poruke našim sugrađanima o važnosti odnosa prema prirodi i okolišu. Svjesni smo velikih klimatskih promjena, svjesni smo djelovanja čovjeka na prirodu i okoliš i nužnosti promjena koje moramo napraviti u svom ponašanju. Zelene politike trendovi su koje slijedimo i na razini Europske Unije i u Republici Hrvatskoj“.

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije, Mato Lukić, istaknuo je: „Hrvatska, a osobito istok Hrvatske obiluje prirodnim bogatstvima. Po zalihama vode za piće smo na četvrtom, a po kvaliteti vode na prvom mjestu u Europi. Upravo je stoga važno pažljivo gospodariti vodnim, ali i svim drugim prirodnim bogatstvima.  Naša je županija  nagrađena Godišnjom nagradom za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji Institucija godine zbog 54 energetske obnove javnih zgrada. Uveli smo dodatne potpore za ekološke proizvođače u poljoprivredi i provodimo niz drugih aktivnosti kako bi što duže sačuvali prirodno bogatstvo i resurse koje posjedujemo.“

Osječki gradonačelnik Ivan Radić je naglasio: „Izuzetno mi je drago što velika akcija čišćenja Od izvora do mora počinje upravo u Osijeku koji je prošle godine proglašen hrvatskim Eko City-jem.   Grad Osijek je prvi od velikih gradova koji je prešao 50% u odvojenom prikupljanju otpada (trenutačno smo na 51,9 %). Imamo 4 reciklažna dovrišta čime smo među prvima u Hrvatskoj ispunili i tu zakonsku obvezu. Osijek ima i svoju kompostanu, gradimo najsuvremeniji pročistač otpadnih voda, obnavljamo bazene na Copacabani čija se voda više neće ispuštati u Dravu. Osijek je doista zeleni grad.“

„Svjesni izazova ambalažnog otpada u okolišu, 2018. godine pokrenuli smo projekt Od izvora do mora kojim želimo skrenuti pozornost na važnost odgovornog upravljanja otpadom. Iako je ambalaža neizostavan dio naših života, ambalažnom otpadu nije mjesto u prirodi. Radujemo se što ćemo tijekom lipnja zajedničkim snagama iznova doprinijeti očuvanju vodnoga bogatstva Lijepe naše“, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Ovogodišnjem izdanju projekta pridružio se i Konzum kao partner te je zamjenica direktora regije istok u Konzumu, Vedrana Tomašević, izjavila: „Naša podrška projektu u skladu je s trajnom strateškom orijentacijom Konzuma ka održivom poslovanju. Sustavan pristup zaštiti okoliša ugrađen je u sve naše poslovne procese, a redovito provodimo razne aktivnosti i kampanje usmjerene očuvanju prirode. “

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, koji je partner i suorganizator ovogodišnjeg projekta Od izvora do mora izjavio je: „ Projekt Od izvora do mora prilika je da osim vrhunskim sadržajem - riječima, fotografijama i video prilozima - promjenu napravimo i na terenu. Jutarnji će, dakako, ekološke teme i svijest o brizi za okoliš i dalje neumorno promovirati vrhunskim tekstovima u svim svojim izdanjima“.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu.

 

Foto: Marko Mrkonjic/CROPIX

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.