Dašak Hollywooda na Filozofskom teatru

Dašak Hollywooda na Filozofskom teatru

Za kraj sezone Filozofskog teatra u zagrebačkom HNK u nedjelju 19. 6. u goste dolazi proslavljeni meksički glumac Gael García Bernal, poznat po kultnim filmovima Loš Odgoj, I tvoju mamu također, Babilon, Pasja ljubav, Dnevnici s motocikla i mnogim drugim filmova koje smo mogli gledati i kod nas u kinima ili na televiziji.

 "Uvijek sam želio glumiti", rekao je jednom prilikom Gael, "ali nikada nisam mislio da će to biti moja profesija. Mislio sam da ću se na kraju baviti drugim stvarima, a da ću u međuvremenu raditi predstave."

U međuvremenu je snimio preko 50 filmova i među ostalim tumačio Che Guevaru i Nerudu, radio s velikanima svjetske kinematografije, a sada se vraća na kazališnu pozornicu i to u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao gost Srećka Horvata s kojim će osim o glumi i filozofiji, govoriti i o gorućim pitanjima današnjice ali i naše budućnosti.

Osim glume, Gael García Bernal je i posvećeni društveni aktivist. Kad je imao četrnaest godina, poučavao je čitanje urođeničku djecu u Meksiku, a već s petnaest godina bio je na mirnim demonstracijama u podršku pobune Zapatista 1994. Zadnjih godina prije svega je posvećen klimatskim promjenama (o tome je nedavno snimio dokumentarni serijal) i migracijama, a nerijetko se i oglašava oko političkih pitanja, kao kad je u ožujku ove godine podržao Gabriela Borica za čileanskog predsjednika u duhovitom videu u kojem je govorio čileanskim naglaskom. Između ostalog, glumio je i u filmu Ne (2012) o svrgavanju čileanskog diktatora Pinocheta.

Objašnjavajući kako je došlo ne samo do njegova dolaska u Zagreb već i do prijateljstva s proslavljenim meksičkim glumcem, Srećko Horvat kaže: "Znao sam da je studirao filozofiju i da imamo zajedničke prijatelje, prije svega Alfonso Cuarón, pa kad sam na svoje iznenađenje saznao da je Gael čitao španjolsko izdanje moje knjige 'Radikalnost ljubavi' gdje na jednom mjestu pišem o njegovu liku Che Guevare u 'Dnevnicima s motocikla", ubrzo smo se spojili i postali prijatelji. Jedno ljeto prije pandemije par smo dana proveli u Dubrovniku, redovito smo u kontaktu, a krajem prošle godine kada sam nastupio na sajmu knjiga u Guadalajari, njegovu rodnom gradu, on je vodio razgovor i priredio najdivniju promociju knjige koju sam mogao zamisliti. Već dugo razgovaramo o tome da dođe na Filozofski teatar, a kako je zbog Cannesa u ovom periodu u Europi, nije bilo boljeg završetka sezone nego s Gaelom."

Tema u nedjelju 19.6. sigurno neće nedostajati a ovo je i prilika za čuti i vidjeti dašak Hollywooda u kazalištu.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.