Volonteri iz Zagreba i Splita zajedno s Kaštelanima čistili podmorje u sklopu kampanje “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”

Volonteri iz Zagreba i Splita zajedno s Kaštelanima čistili podmorje u sklopu kampanje “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”

Održana je još jedna akcija čišćenja ilegalnog odlagališta otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u sklopu Žujine kampanje “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”. Volonteri DPS-a Zagreb, zajedno s brojnim volonterima iz splitskih ronilačkih klubova, očistili su i pravilno zbrinuli čak šest kubičnih metara, odnosno 6000 litara otpada u Kaštel Gomilici.

Iz mora su izvukli brojne komade plastike, stakla, gume, brodskog materijala, jedan kajak te čak i pedalinu.

Iako je ovo bila već četvrta akcija u posljednjih desetak godina na istom području, količina otpada na lokaciji je i dalje velika. Uglavnom potječe od brodova, to je otpad koji za sobom ostavljaju nautičari, turisti, ali i lokalno stanovništvo. Pozitivna stvar u cijeloj priči je činjenica da je većina pronađenog otpada stara, što ukazuje na to da su ljudi počeli više obraćati pažnju i paziti na podmorje. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i dali svoje vrijeme za opće dobro očuvanja okoliša”, izjavio je Matko Pojatina, predstavnik najstarijeg ronilačkog društva u Hrvatskoj, DPS Zagreb.

U akciji su sudjelovali lokalni RK Giričić, PIK Mornar, brojni volonteri lokalnih ronilačkih klubova, interni klub volontera Zagrebačke pivovare Pivovarci, partneri projekta PIK Vrbovec i PEVEX, ali i Kaštelani koji su barkama prevozili otpad iz mora do plaža i molova te skupa s roniocima vadili otpad.

Ove godine je u sklopu kampanje realizirano pet akcija, od kojih je ovo druga u okolici Splita. Akcije su provedene u općini Čavle kod Rijeke, u okolici Opatije, u Suknovcima kod Knina, te na obali rijeke Save u Slavonskom Brodu, a u planu su još Osijek, Duga Resa i Zagreb. U akcijama čišćenja članovima udruga i klubova Zeleni Osijek, Vodomar iz Duge Rese, Žmergo iz Opatije, eRIpio iz Rijeke, KRKA Knin, KPA Iglun iz Jesenica, KPA Marsonia iz Slavonskog Broda te zagrebačkom DPS Zagreb, svakog vikenda pridružuju se i interni klub volontera Zagrebačke pivovare Pivovarci te partneri projekta PIK Vrbovec i PEVEX. U akcijama sve češće sudjeluju i lokalni stanovnici, prolaznici, čak i turisti, na čemu su organizatori posebno zahvalni.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.