Ivanečki planinari koji su osvojili najviši vrh Turske na prijemu kod zamjenice župana Silvije Zagorec

Ivanečki planinari koji su osvojili najviši vrh Turske na prijemu kod zamjenice župana Silvije Zagorec

 Planinarski klub Ivanec osnovan je prije 12 godina i danas okuplja više od 660 članova, a svi su ponosni na uspjeh svojih osmero kolega koji su u srpnju osvojili Ararat, najviši vrh Turske. Na tom planinarskom uspjehu čestitala im je zamjenica župana Silvija Zagorec.

U Županijskoj palači primila je troje članova Visokogorske sekcije ivanečkog kluba, Nevenku Vincetić, Stjepana Kuštelegu i Tomislava Friščića, koji su Ararat visok 5.137 metara osvojili zajedno s Mirjanom Dolovski, Marijom Dolovskim, Ivanom Prašnjakom, Darkom Vincetićem i Duškom Vitezom.

- Popeti se na visinu iznad 5.000 metara je kao da si došao u poseban svijet – otkrio je Tomislav Friščić, koji je ujedno predsjednik Planinarskog kluba Ivanec.

- Čestitam vam na ovome uspjehu, kojim ste promovirali ime Ivanca i Lepoglave, kao i cijele Varaždinske županije. Jednako je važno što svojim djelovanjem u Klubu promovirate planinarenje i zaštitu prirode te provodite edukacije, koje su iznimno važne zbog sigurnosti planinara. Za posebnu je pohvalu što okupljate više od 220 mladih, koji ne samo da će biti educirani o orijentaciji i opasnostima u planinama, nego će nastaviti voditi brigu o prirodnim bogatstvima i njihovoj zaštiti – rekla je zamjenica Silvija Zagorec.

Među osmero planinara koji su osvojili Ararat bila je i Nevenka Vincetić, koja je do vrha došla s povišenom temperaturom. – Volja da se popnem na vrh je bila velika, a pri takvom usponu puno znače ljudi koji vjeruju u tebe i u koje ti vjeruješ. Tako da sada mogu reći da mi nije bilo teško jer smo uspon odradili timski – ispričala je Nevenka.

Njezin iskusniji klupski kolega Stjepan Kuštelega kaže pak da je za ovakve uspone, od fizičke spremnosti, još važnija volja i psihička snaga.

Predsjednik Kluba Friščić je naveo da njihovi najiskusniji članovi redovno osvajaju sve planine Hrvatske i Slovenije, ali i vrhunce drugih planina u Europi. Uz to, Klub organizira planinarske škole, predavanja, obilježavanje puteva, vodičke službe, vježbe i druge aktivnosti, a posebno su ponosni na rad s najmlađima.

- Naši članovi su učenici OŠ Ivanec, OŠ Klenovnik, OŠ Kamenica, OŠ Višnjica / Cvetlin, OŠ Maruševec i II. OŠ Varaždin. Ove godine smo prvi put organizirali Olimpijadu mladih planinara, koja je djeci jako puno značila, pa zahvaljujem Županiji što nas je u tome podržala. Naš plan je nastaviti kontinuirano organizirati ovo natjecanje, a nadamo se da ćemo ga podići i na višu razinu, na razinu cijele Hrvatske – rekao je Friščić.

 

 

---

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.