„Suze svetog Lovre“ najvidljivije večeras

„Suze svetog Lovre“ najvidljivije večeras

Iako će puni Mjesec svojim sjajem ometati vidljivost manjih meteora, meteorska kiša Perzeida, popularno nazvana suzama sv. Lovre, to se ne smije propustiti! Maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva organiziraju razne astronomske aktivnosti.

Osim najljepše kiše meteora godine, teleskopima će se moći promatrati Mjesec, Saturn i Jupiter. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat. Najbolje vrijeme za promatranje bit će od ponoći do zore kada je zviježđe Perzej visoko na nebu. Pronađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog zagađenja i uživajte u spektaklu!

Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobrog mraka kada nema Mjeseca.

Izraz "suze svetog Lovre", koji se često koristi kao popularni naziv za Perzeide, zapravo je postao popularan tek u posljednjih pedesetak godina kod nas prvenstveno u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, riječ je o poznatom talijanskom pjesniku iz 19. stoljeća Giovanniju Pascollijuu pjesmi 10 Agosto opjevao je godišnjicu očeve smrti na koju ga podsjećaju meteori koji tada padaju.

U starohrvatskoj astrognoziji meteori su poznati kao zvijezde padalice, svici, zvijezde letačice, krijesnice i ferali.

Sveti Lovro kršćanski je mučenik koji je, prema legendi, ispečen na žaru 10. kolovoza 258. godine i tom je prilikom svojim mučiteljima hrabro poručio "Gotov sam s ove strane, okreni me na drugu!". U starohrvatskoj astrognoziji meteori su poznati kao zvijezde padalice, svici, proletuše, krijesnice i feralići.

UPUTE ZA PROMATRAČE:

• ne gledajte direktno u radijant (početnu točku kiše meteora) tamo ćete vidjeti

najmanje meteora • za promatranje meteora nije potrebna posebna oprema (teleskopi, dalekozori, ...)

• meteori se promatraju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti u mraku najmanje 30 minuta kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima

• potreba za udaljavanjem od prostora gdje ima osvjetljenje i svjetlosno zagađenje u najbolji mogući mrak

• potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na kojima ćete ležati dok promatrate

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.