Pad dobiti tvrtki za brzu dostavu

Pad dobiti tvrtki za brzu dostavu

Tvrtke za ekspresnu dostavu, koje su nekoć bile miljenice industrije, bore se s prikupljanjem sredstava. Iako su te tvrtke naizgled bez problema imale velike investicije u Covid eri 2020. i 2021., tržište se radikalno promijenilo, stvarajući probleme. Inflacija i rastuće kamatne stope učinili su ulagače opreznima i traže od tih tvrtki da pronađu način da postanu profitabilne prije nego što se očekivalo.

Dok su prijašnjih godina Gorillas, Flink, Gethir, Zapp i Gopuff, među ostalima, prekomjerno zapošljavali u pokušaju brzog osvajanja tržišnog udjela pod svaku cijenu, sada su svi zajedno otpustili tisuće radnika. Osim toga, brzom širenju u sve više zemalja došao je kraj sada kada je postalo malo jasnije koja su tržišta isplativa. Zapp napušta Nizozemsku. Gorillas je rekao da napušta Belgiju, Španjolsku i Dansku kako bi se usredotočio na svojih pet najprofitabilnijih tržišta Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Nizozemske i Sjedinjenih Država.

Neki dostavljači sklopili su nove poslovne dogovore. Jiffy se potpuno udaljio od brze kupovine namirnica i sada je posvećena softverska tvrtka koja pomaže klijentima u vođenju operacija q-commercea. Getir je pokrenuo dark store franšize u Turskoj i Francuskoj.

Drugi, poput Buyka, prestali su s radom. Nekoliko ih je kupljeno: Cajoo je kupio Flinka, dok je Gorillas kupio Frichtija. Konačno, neki su se udružili s tradicionalnim trgovcima na malo.

Izvor: PLMA News
Foto: unsplash/Brett Jordan

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.