U Splitu, na popularnim Bačvicama, postavljena klupa za dojenje, koja kao ideja "živi" već pune tri godine

U Splitu, na popularnim Bačvicama, postavljena klupa za dojenje, koja kao ideja "živi" već pune tri godine

U Splitu, na popularnim Bačvicama, u Tjednu dojenja, postavljena je klupa za dojenje, koja kao ideja "živi" već pune tri godine. Naime, u Splitu već 10 godina postoji tj. djeluje KOO, "potpora zajednice dojenju", a oformljen je kao program kojega organizira UNICEF s naslovom "10 koraka do uspješnog dojenja". Taj se program provodio cijelo vrijeme kako bi rodilišta u RH dobila UNICEF-ovu titulu "prijatelja djece". Na toj se platformi podosta toga radilo proteklih 10 godina. Organizirali su se seminari, lijepili plakati, web stranica je napravljena, organizirane su izložbe i još mnogo toga i za zdravstvene radnike i za tzv. "širu publiku" tj. zainteresirane građane. I ne samo u Splitu ...

Klupa za dojenje, koja je postavljena na Bačvicama dizajnirana je u Školi za dizajn i održivu gradnju u Splitu, pod vodstvom prof. J. Krstinića. U Gradu Splitu su dali svu potrebnu potporu, a plakat je dizajnirao Jakša Matošić – Navigator. Uz sve navedene potporu je pružila i HU savjetnica IBCLC, savjetnica za dojenje. Pokušajmo sad nabrojiti one koji su na potpori dojenju u Splitu ponajviše napravili. To su: dr. Zdenka Krsnik Katunarić, kao koordinatorica programa, zatim dr. Irena Zakarija Grković s Medicinskog fakulteta. Ona je ujedno prva u RH organizirala tečaj za međunarodno certificirane savjetnice za dojenje - IBCLC. U izradi projekta pomogla je Tihana Maglica, već spomenuti prof. Jurak Krstinić te njegovi maturanti iz Škole za dizajn i održivu gradnju iz Splita. Što reći nego, kako naglasiti što kažu naši sugovornici: "Trajalo je tri godine i sad smo uz Grad Split te Parkove i nasade uspjeli naći mjesto i danas se postavlja i otvara 1. klupa za dojenje na Bačvicama. Ovo je prototip i nadajmo se da će ih se postaviti još, tj. da ovo neće biti zadnja.'" Svakako je riječ o vrijednoj inicijativi, a glas ovih vrijednih zagovornika dojenja koje je korisno i za majku i za dijete i općenito za porast populacije neka se daleko čuje.

Za kraj ono najvažnije: prvi tjedan u listopadu je Tjedan Dojenja u Hrvatskoj, pa je to bila prava prigoda za "otvoriti" ovu klupu koja na pravi, konkretan način govori o prednostima dojenja, ali i mogućnostima gdje se to može i napraviti u Splitu - upravo na Bačvicama, jednom od simbola toga prelijepoga grada.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.