Glina: Otvaranje Aleje prvašića

Glina: Otvaranje Aleje prvašića

U cilju stvaranja kreativnih uspomena na prve školske dane, poticanja zajedničkih projekata među učenicima od prvog razreda osnovne škole i međusobnog povezivanja, suradnje i izgradnje zajedničkih sadržaja, ove jeseni uoči godišnjice velikog potresa na Baniji, u gradu Glini bit će iniciran projekt „Aleja prvašića“ autorice projekta Snježane Agostini.

Riječ je o projektu koji je krenuo aktivno u Hrvatskoj kroz suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave 2016 godine, a s kojim se učenici prvog razred osnovne škole potiču na sadnju jedne sadnice drveta. Sadnice se sade na lokacijama koju odredi jedinica lokalne uprave i samouprave; sve s ciljem da se kreira „Aleja prvašića“ u kojoj će svaki naraštaj prvoškolaca imati svoje stablo. Ispod svakog stabla postavljaju se posebno dizajnirane pločice, na kojim su ugravirana imena svakog djeteta po redoslijedu iz školskog imenika,  kao i njihovih učiteljica/ učitelja, oznaka razrednog odjeljenja,  te aktualna njihova školska godina

Aleja prvašića na taj način postaje „živi rastući spomenik“ svakom djetetu za njihovo odrastanje i stvaranje vrijednosti koje nose kroz život.  Aleja prvašića,  postaje mjesto susreta,  obilježavanja obljetnica, srce i pluća svake lokalne zajednice koja ga involvira u svoj društveni život. Podsjetnik na mjesto pripadnosti i međugeneracijske povezanosti. Vrijednost Aleje prvašića, postaje veća i  značajnija svakom novom generacijom i odrastanjem.

Glina je u ovom projektu posebno značajna jer se broj prvoškolaca u ovom gradu nije smanjio iseljavanjem zbog potresa nego je ostao na brojci prije ove grozne prirodne nepogode. Prihvaćanjem ovog projekta gradske vlasti u svojim lokalnim sredinama šalju poruku najmlađima (ali i njihovim roditeljima) da su im važni, da ih podržavaju,  uvažavaju i da  se  trude i čine sve za njihovu dobrobit i što sretnije odrastanje u gradu u kojemu jestu.

Na projekt otvaranja Aleje prvašića u Osnovnoj školi u Glini,  odazvat će se i predstavnici iz Osnovne škole Krašić koji slave godinu dana postojanja ovog projekta u njihovoj lokalnoj sredini.  A ovom zelenom prijateljskom stazom sada su povezani s gradom Glina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.