Virovitica: Žene dolaze

Virovitica: Žene dolaze

Virovitica je koncipirana  u  obliku  kruga s centralnim 'posjedom' na kojem se nalazi  dvorac Pejačević u kojem je smješten Gradski muzej Virovitica.  Ravnateljica  Mihaela Kulej  tvrdi da je to jedan od  najljepših muzeja Europe pa je u protekloj godini i konkurirao za tu titulu.

San svake žene je  spavanje u dvorcu! Udaljen tek nekoliko kilometara od centra Virovitice, nalazi se dvorac Janković koji funkcionira kao hotel s četiri zvjezdice. Otvoren je početkom ove godine, a osim boravka u ovom dvorcu može se uživati i razgledavajući muzejski prostor koji priča priču o znamenitosti i baštini Virovitičko-podravske županije. Upravo taj velebni dvorac bila je baza za smještaj ženske ekipe, koju je vodila, stilistica i modna novinarka Alma Premerl Zoko koja organizira vikend programe za urbane zaposlene žene.

Dvorac ima kuhinju, ali se u njoj ne kuha (poslužuje se samo izdašan doručak) dok u goste ne dođe kuhar, poput Matije Nikolića, vlasnika street food restorana „Wok by Matija“ koji  voli kuhati   u društvu lijepih žena, jer tog je dana„potegao“ od metropole do  Dvoraca Janković, gdje je pred gladnim i znatiželjnim očima sudionica Women’s days by modniALMAnah pripremao PoliDog-ove i  jela iz woka. Na vikend meniju su tako bila tri PoliDoga uz koje se pilo pivo craft pivovare Slavonica iz Pakraca. Uz dobro ohlađeno pivo "Grofica", Matija Nikolić sljubio je PoliDog - u  brioche pecivu u kojem je bila Poli pileća hrenovka u špekmezu (pekmez od špeka kojeg je Matija sam kuhao), preko kojeg je obilato posipao sir i čips od čvaraka. PoliDog s marmeladom od luka i umakom od trešnjaste rajčice (sve Matijina, domaća radinost) i naravno Poli pilećom hrenovkom – koji je odlično sljubio uz pivo Grof i treće "Carica" koje je posluženo s najžešćim PoliDogom sa Szechuan umakom, sirom i Jalapeño papričicama.

Blizu Virovitice, u Noskovcima nalazi se Posjetiteljski centar „Dravska priča“ koji vodi  ravnateljica Tatjana Arnold Sabo. Nekada je to bio ljetnikovac grofa Janka Draškovića, a danas ima uređen  perivoj, poučne staze i oporavilište za bijele rode i druge rijetke ptice. U prostorijama Dravske priče nalazi se salon, nazvan Sovin Parlament. U tom salonu ženskoj ekipi koja je krenula u osvajanje Virovitice i okolice i koju je vodila, stilistica i modna novinarka Alma Premerl Zoko koja organizira vikend programe za urbane zaposlene žene, predstavljen je novi slavonski beauty brend. Iza njega stoji Helena Nađ iz Podgorača, kreativna i domišljata žena koja je prepoznala moć kozjeg mlijeka i od njega napravila  biznis. Na svom OPG-u ima i mlijeko i sir ali je ovom prilikom  Sovin Parlament pretvorila u mirisnu oazu predstavljajući sapune i kreme s potpisom Prirodne kozmetike Helena, njezinog brenda, koji  se nalazi i na policama dm-a.

Jutro u Suhopolju  također je posebno šetnjom perivojem dvorca koji je prepun lišća i jesenskih plodova koji su prekrili tlo. Upravo ti ukrasi poslužit će za kreativnu radionicama izrade jesenskog vjenčića s life coach instruktoricom Sonjom Jovanović koja na kreativnim radionice pomaže ljudima riješiti se stresa. Da je u tome uspjela vidjelo se nekoliko sati kasnije kad je na njezinoj radionici svaka žena pokazala vlastitu kreativnost i domišljatost u izradi prirodnih ukrasa.

Nakon doručka, na kojem su se jele fine delicije Sana Delikatese,  stomatologica dr.Ivana Borčić Sesar održala je predavanje o oralnoj higijeni nazvanoj Curaprox a nakon toga slijedila je radionica koju je vodila virovitička vizažistica Vina Medved pokazujući pet Nip+Fab proizvoda. Održana je i make up škola na kojoj je predstavljena  Bourjois kolekcija u kojoj je bio i univerzalni ruž koji može zamijeniti nekoliko beauty proizvoda.

Virovitičko-podravska županija ima i Geo info centar Voćin i  svetište Gospe Voćinske koje je smješteno u vrt u kojem uspijevaju brojne rijetke biljke tog kraja. Iz Voćina kreće se na Papuk, koji je pod zaštitom UNESCO-a još od 2007.godine, a onda ponovno u Suhopolje na  kušanje graševine lokalnih vinara, uz slavonske mesne delicije i zvuke  Suhopoljskih tamburaša.

Nedjelju prijepodne u Virovitici gospođe su provele 'po domaći' uz kavu i Nutrino lab, 100% prirodni voćni snack. U đir gradom  vodi Silvija Perić koji počinje sviranjem klavira u prolazu kod gradske uprave. Slijedi prijelaz preko jednog od četiri gradska mosta koja vode prema dvorcu Pejačević a najzanimljiviji je glazbeni most koji svira dok po njemu prolazite, zatim uživanje u slanim palačinkama s kulenom i slaninom  a na povratku prema Zagrebu, zaustavljanje u rodnoj kući Petra Preradovića.  u Grabrovnica i razgledvanje postava u društvu voditelja tog centra Srećka Mijatovića. Taj postav priča priču o ovom velikom pjesniku, ali i životu u ovom kraju i zapravo dok se kao odrasla osoba uvlačite u školsku klupu i krećete pisati perom i tintom, pitate se isto što i u Info geo centru u Voćinu - zašto  na ovo mjesto ne dolazi svako dijete koje živi u Hrvatskoj.

Foto: Nikola Zoko


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.