Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e: “Ivana D - 2 godine nebrige” smatraju da platforma ne može ostati na dnu Jadrana

Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e: “Ivana D - 2 godine nebrige” smatraju da platforma ne može ostati na dnu Jadrana

Eko - aktivizam: Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e: “Ivana D - 2 godine nebrige” smatraju da platforma ne može ostati na dnu Jadrana.

Među "zelenima" najaktivniji je Greenpeace, pa je tako rano jutros počela još jedna njihova akcija. Aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu podsjetivši da je danas dvogodišnjica potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana. “Ivana D - 2 godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za sobom!” neke su od poruka koje je Greenpeace odaslao INI i Vladi.

“Samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila je inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, vidjeli smo prije točno dvije godine kad je Ivana D završila na dnu mora. Zato smo odmah pozvali INA-u i Vladu da temeljito ispitaju sve odobalne plinske platforme na Jadranu,” izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj. “Prema našim informacijama, postoji i Rješenje Državnog inspektorata iz rujna 2021. kojim su, između ostalog, naložene i ‘sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijskog odobalnog objekta IVANA D s morskog dna u roku od godine dana’, što se dosad nije dogodilo”, dodaje Andrić.
Protiv umjetnog grebena
Istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da više od 70% hrvatskih građana smatra da Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora. “Tražimo da se mjesto havarije trajno osigura od mogućih posljedica po okoliš i klimu, a potonula konstrukcija ukloni s morskog dna. Istovremeno odbacujemo kao ciničnu i bezobzirnu ideju da se 500 tona željeza ostavi na dnu Jadrana kao umjetni greben, jer tobože pridonosi zaštiti bioraznolikosti. Znači li to da se i preostalih devetnaest platformi planira oboriti na dno na kraju radnog vijeka pa da i tamo cvate morski život?”, pita se Andrić te zaključuje kako INA, uz blagoslov Vlade, očito nesmetano ulaže u nove bušotine dok nonšalantno štedi na uklanjanju svog otpada iz Jadrana.

Greenpeace poziva nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na veću transparentnost u istraživanju slučaja Ivane D. Naime, nadležno ministarstvo istragu je pokrenulo još u siječnju 2021. godine, a informacije o tome kako je došlo do havarije i što se konkretno poduzima dolaze na kapaljku i to uglavnom tek na inzistiranje zainteresirane javnosti.
U Greenpeaceu naglašavaju da i EU i Hrvatska moraju napraviti hitan otklon od fosilnih goriva, uključujući i plin. Fosilni plin nije ni zelen ni čist niti je tranzicijsko gorivo, nego ubojica klime. Hrvatska ima golem potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo sunčeve energije i pogotovo na Jadranu, a nju ne koristimo ni jedan posto”, podsjeća Andrić, te još jednom poziva Vladu, premijera Plenkovića i ministra Filipovića da konačno otkriju jadransko sunce, a plin ostave u duboko u zemlji i daleko u prošlosti.
Kontakt:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.