Božićne misli: Götz Werner: Nije sramota postati bogat, ali sramota je bogat umrijeti

Božićne misli: Götz Werner: Nije sramota postati bogat, ali sramota je bogat umrijeti

Božićne misli: Vlasnik DM-a Götz Werner (1944. – 2022.), vrlo bogat poslovni čovjek i profesor poduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsruheu, prije desetak godina šokirao je svijet bogatih poduzetnika: „Sve bogatstvo darujem, želim biti slobodan! Prenosimo s portala hkv.hr. https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/a-b/borovak-damir/39888-d-borovcak-kad-se-zivot-priblizi-zavrsetku.html

 Djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da im roditelji osiguraju doživotno blagostanje.“ To su riječi kojima je Werner objasnio svoju neobičnu odluku kad se kao vrlo bogati vlasnik DM-a odrekao životnoga bogatstva i svoj udjel u vlasništvu darovao dobrotvornoj zakladi!

Njegov maloprodajni njemački trgovački lanac DM po mnogočemu je drukčiji od današnjih liberalnokapitalističkih kompanija: plaće blagajnica kreću se od 6500 do 7000 kuna, primaju dodatne plaće i darovne pakete, kako je pisao jedan naš dnevni list. Zbog tih je pogodnosti i u Hrvatskoj mjesto zaposlenika u DM-u vrlo cijenjeno i traženo. Vlasnik DM-a Götz Werner bio je vrlo neobičan čovjek pa nije čudno što je i njegova kompanija takva. On sam svoje je bogatstvo i svoj stajalište o ostavštini potvrdio riječima: „Nije sramota postati bogat, ali sramota je bogat umrijeti.” 
Većina bogataša u svijetu ne odriče se svojega novca. Poziv bogatašima svijeta da se odreknu svojega bogatstva u korist dobrotvornih organizacija uglavnom je bez uspjeha. Bogati se pravdaju da često daruju znatne svote u dobrotvorne svrhe, iako su zapravo razlozi za veće donacije uglavnom sebične prirode ili su na drugi način poslovno proračunate.

Werner je dokazao da su kompanije sa zadovoljnim zaposlenicima uspješnije, a odlukom da svoje bogatstvo ne ostavi djeci nego u dobrotvorne svrhe, pokazao je respektabilan primjer upravo za nas Hrvate, koji smo se godinama zalagali za slobodnu Hrvatsku od komunističke ideologije. Naime, zbog neprovedene lustracije poslije obrambenoga Domovinskoga rata, djeca komunista i komunistička naslijeđena ideologija i dalje ekonomski i politički uništavaju Hrvatsku zbog materijalističkih, klijentelističkih i u konačnici vlastohlepnih razloga. Očito da se vlast u Hrvatskoj poslije 2000. godine razvijala kao protunarodna i protunacionalna, a vladajući kadrovi uglavnom su stasali na komunističko-ideološkim obrascima i odgoju....

Prije smrti, za života, treba biti odlučan poput Götza Wernera, koji je početkom ove godine, 8. veljače umro u Stuttgartu.Dobrobit njegovih zaposlenika i društva bili su mu najvažniji. Werner je neumorno promicao svoj zahtjev za radikalnim rekonstrukcijama socijalne države, te se na predavanjima i intervjuima diljem svoje zemlje usredotočio na ljudsko dostojanstvo. Činjenica je da je njegov lanac drogerija okretao 2010. g. više od pet milijardi eura godišnje i tako se postavio na drugo mjesto u njemačkoj trgovini. Götz Werner, osnivač DM drogerija, svoju je imovinu za života prenio, te je sve svoje udjele u DM grupi uplatio u dobrotvorne svrhe osnovane dobrotvorne zaklade.

Ima li takvih nesebičnih altruista, heroja poduzetnika u Hrvatskoj i u hrvatskom iseljeništvu? Trebamo se nadati da će ih zbog poznatog hrvatskog patriotizma i ljubavi prema Domovini ipak u budućnosti biti više. Živimo u nadi, s molitvama i sjećanjima na one koji su za života nesebično darivali sebe i svoja materijalna dobra za hrvatsku istinu i njezinu bolju budućnost.

D. Borovčak.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.