Javna ustanova Međimurska priroda na FB profilu objavila apel građanima da ne beru proljetnice

Javna ustanova Međimurska priroda na FB profilu objavila apel građanima da ne beru proljetnice

Javna ustanova Međimurska priroda – na svom je Facebook profilu objavila apel građanima da ne beru proljetnice, prvenstveno misleći na proljetni drijemovac (zvončić) i visibabu, koji nas svojim prekrasnim bijelim cvjetovima upozoravaju na kraj zime i dolazak proljeća. Cvjetići visibaba i zvončića inače provire za jačih zima i ispod snijega, ali u posljednjih skoro trideset godina snijega je sve manje pa se visibabe i zvončići ne moraju pribijati ispod snježnog prekrivača već su vidljivi odmah te mame šetače da ih uberu. No, stručnjaci upozoravaju da je najbolje da ta ljepota ostane u šumi zbog višestruke koristi za očuvanje prirode i biološke raznolikosti:

"Opojan miris i prekrasne jarke boje neodoljivo zovu na branje proljetnica, a služe zapravo privlačenju mnogobrojnih kukaca, a posebno pčela koje su se tek probudile nakon zime. Kako u to vrijeme nema još drugih izvora hrane za kukce proljetnice su prvi izvor nektara i peluda i u tome leži prava vrijednost proljetnica – objasnili su iz Međimurske prirode.

Proljetni drijemovac često raste u velikoj gustoći i zabijeli veliki dio staništa u kojem živi te je zbog svoje brojnosti izrazito medonosna biljka. Život proljetnog drijemovca krasi još jedna zanimljivost. Naime, njegove sjemenke sadrže elaiosome koji su bogati lipidima i proteinima te su vrlo privlačne mravima. Mravi ih često odnesu u mravinjak s namjerom da nahrane svoje ličinke. Mravi time pomažu rasprostranjenju i samog proljetnog drijemovca koji proklije iz sjemenke."

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.