Ekologija: Plastična trava štetna je za okoliš - preživjela bi nuklearni Armagedom, treba li je zabraniti

Ekologija: Plastična trava štetna je za okoliš - preživjela bi nuklearni Armagedom, treba li je zabraniti

Ekologija: Umjetna (plastična) trava predstavlja ekološki problem - preživjela bi nuklearni Armagedon, treba li je zabraniti? Umjetni travnjaci popularniji su nego ikad – ali su i ekološka noćna mora. Hoće li kampanja za njihovo zaustavljanje biti uspješna? - pita se The Guardian. Nadajmo se da će i kod nas svijest o njezinoj štetnosti porasti. Uglavnom koristimo je za umjetne travnjake na igralištima, ali drugdje to i nije tako...

Evo razmišljanja The Guardiana - Umjetni travnjak je katastrofa. Da budem iskren, to uopće nije travnjak. Svako zelenilo uglavnom je mahovina, ostalo je blato. Više ničija zemlja od kuglane. Razlozi za to su: mali londonski vrt (znam da sam sretan što ga imam); malo sunca (ukrao susjedov nadvisni jablan); dva dječaka koji igraju nogomet (iako, sada doživotno zabranjeni, moraju ići u park). A možda i nestručnost od strane vlasnika zemljišta, iako je pokušao – ja sam ga turfirao, sijao, prozračivao, zalijevao, hranio, skarifirao, pjevao mu. Spreman sam odustati.

Postoji očito rješenje: umjetna trava. Prekrasno, ravnomjerno zeleno tijekom cijele godine, malo održavanja, nije potrebna košnja, nije potrebna kosilica, nema zalijevanja, nema blata. Možda čak pustim dečke da se vrate na to. Ili ne.

Nisam jedini koji razmišlja o lažiranju. Prošlogodišnja anketa koju je provela Aviva pokazala je da je 10% britanskih vlasnika kuća s vanjskim prostorom zamijenilo barem dio prirodnog travnjaka u svom vrtu umjetnom travom, a daljnjih 29% planira ili bi razmotrilo zamjenu. Tijekom pandemije, kada su svi razmišljali o otvorenom, pretraživanja za "umjetnu travu" skočila su 185% od svibnja 2019. do 2020., prema Google Trends.

Moja vlastita potraga pronalazi desetke tvrtki koje nude umjetnu travu, zavodeći me slikama travnjaka koji izgledaju poput zelene boje stolova za snooker. I obećanja - bez blata, bez znoja, bez suza. A nema ni krivnje – evo jedne koja kaže da je “bolja za okoliš” – jer ne morate zalijevati, kositi ili gnojiti. Pa, to je olakšanje, iako ćemo se na ovo vratiti kasnije.

Možda će mi nedostajati miris ljeta: svježe pokošena trava. Što, ne moram? Mogu li četkati sredstvo za čišćenje umjetne trave s tim istim mirisom? Sretni dani. Uskoro ću dobiti ponudu za nabavu i montažu, 40 kvadratnih metara proizvoda srednje klase: £2900 plus PDV. jao Ali možete jednostavno kupiti stvari za samo 7 GBP po kvadratnom metru – koliko to može biti teško napraviti sam?

Umjetnu travu izumili su James M Faria i Robert T Wright iz Monsanta i prvi su je postavili na rekreacijsko područje škole u Providence Rhode Islandu 1964. Dospjela je na naslovnice nekoliko godina kasnije kada je postavljena u Astrodome u Houstonu, Texas, a postao je poznat kao AstroTurf.

 

'

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.