Stalno ulaganje u tehnologiju temelj je razvoja e-trgovine u modnoj industriji

Stalno ulaganje u tehnologiju temelj je razvoja e-trgovine u modnoj industriji

Tehnologija, odnosno konstantan tehnološki napredak koji zahtijeva maksimalnu posvećenost i ulaganje, jedan je od stupova kvalitetne ponude e-trgovina. Iako se o tehnološkom razvoju obično priča u kao o nečem što pripada budućnosti, ako pitate predstavnike GLAMI-ja, što se modne e-trgovine tiče – budućnost je već tu! To zapravo znači da je osnovni prioritet u njihovu radu konstantan i fokusiran razvoj tehnoloških inovacija kao preduvjet za poboljšanje usluge i rast poslovanja u budućnosti. 

Kako u trenutnoj gospodarskoj situaciji osigurati preduvjete za rast poslovanja?

Iako se zbog trenutne gospodarske situacije mnogi suočavaju s usporenim rastom poslovanja, oni koji usprkos toj činjenici nastavljaju s ulaganjima u tehnologiju, odnosno u tehnološke inovacije i transformaciju, ojačavaju svoj položaj i stvaraju potrebne preduvjete za rast što će zasigurno osjetiti na poslovnim rezultatima jednom kada se trenutna situacija smiri. 

Potrebno je imati jasnu viziju tehnološke transformacije, a kada se radi o modnoj e-trgovini ključno je odlučiti kojem području dati prednost na osnovu poslovnih prioriteta, izazova i predispozicija tima. Voditelj Odjela za umjetnu inteligenciju u tvrtki GLAMI, Antonín Hoskovec, pojašnjava viziju budućnosti modne e-trgovine na kojoj predano rade: „E-trgovina i moda prolaze kroz fazu preuređenja. Ponajprije, vjerujemo da je model po kojima jednaka ponuda odgovara svima u modnom svijetu zastario, a tehnologija omogućuje da se na jeftin i lagan način kreira jedinstvena ponuda za svakog korisnika ponaosob. GLAMI popularizira moderno strojno učenje tako što premošćuje jaz između istraživanja i primjene, između kompleksnih modela i alata jednostavnih za korištenje.“

Neiscrpan potencijal automatizacije i digitalizacije operativnih procesa

Korištenje umjetne inteligencije (AI) u svakodnevnim operativnim procesima ponekad se zanemaruje zbog naizgled uzbudljivijih tema poput virtualne stvarnosti ili Metaversea. Iako su to teme koje svakako trebaju biti u fokusu tehnološkog razvoja, s poslovnog stajališta utjecaj tehnologije na interne procese poslovanja mnogo je značajniji nego što se misli, bilo da se radi o predviđanju potražnje, strategiji određivanja cijena, transportu ili opskrbi.

Kada je, primjerice, riječ o predviđanju potražnje, ključno je naći balans između umjetne inteligencije i mišljenja kupaca. Jedan od primjera dobre prakse je modni brend Finesse.us koji kombinira mišljenje i stavove svojih klijenata s podacima dobivenima uz pomoć tehnologije umjetne inteligencije da bi, u konačnici, predvidjeli koji će modeli odjevnih predmeta biti traženi na temelju čega se donose odluke o proizvodnji. 

Tehnologija ima nebrojene potencijale, a jedan od važnijih je potpora održivom načinu poslovanja. Primjerice, korištenje softvera za praćenje može brendovima pomoći da kontroliraju puni ciklus koji njihov proizvod prođe u lancu opskrbe. Ti podaci mogu služiti kao ključni alat za prilagodbu i provođenje industrijskih propisa o održivosti. 

Hiper-personalizacija usluge – put koji vodi zadovoljstvu kupaca i boljim poslovnim rezultatima

Jedan od osnovnih izazova modnih e-trgovina je poboljšanje iskustva kupaca. Kupce umara nepregledno velika ponuda i ne žele gubiti vrijeme na predmete koji nisu za njih. Upravo kombinacija umjetne inteligencije i podataka koji se prikupljaju izravno od kupaca mogu riješiti ovaj problem. Zadovoljni kupci znače i veću prodaju, odnosno bolje poslovne rezultate što bi trebao biti dovoljan motiv brendovima da ulažu tehnološka rješenja za unapređenje iskustva kupaca. Brendovi moraju strateški ulagati u prikupljanje i analizu podataka te implementaciju rezultata. Hiper-personalizacija pokazala se kao iznimno koristan alat i dobro rješenje za poboljšanje zadovoljstva kupaca, a u GLAMI-ju ističu kako su rezultati implementacije personalizirane ponude odlični i kako do sada bilježe skok od 20% prihoda po korisniku. 

Koji su koraci hiper-personalizacije?

U GLAMI-ju aktivno potiču prikupljanje podataka direktno od svojih posjetitelja, odnosno iz prve ruke. Zato su pokrenuli kviz uz pomoć kojeg posjetitelji mogu odabrati svoje omiljene brendove, veličine i druge modne preferencije. Svaki kupac zatim može vidjeti izbor proizvoda prema svom ukusu među stotinama e-trgovina. Kviz pomaže kupcima da se lakše snađu u širokoj ponudi, ali i da otkriju nove modne brendove. Dakle, korist je obostrana – klijenti obiju lagan pristup onome što traže, dok se istodobno povećava izloženost malih i velikih modnih e-trgovina.

Kvalitetna hiper-personalizacija temelji se na tri osnovna koraka. Prvi korak je odgovorno prikupljanje podataka koje poštuje privatnost i regulatorne okvire. Važno je da korisnik unaprijed zna da za svoje podatke dobiva nešto konkretno zauzvrat. Drugi korak je analiza podataka, odnosno faza u kojoj napredni modeli umjetne inteligencije i algoritmi strojnog učenja analiziraju podatke o ponašanju  korisnika. Konačno, treći korak je dobivanje rezultata na kojima se temelji personalizacija iskustva potrošača te se potiče njihov angažman i lojalnost.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.