Prosvjed za Dan planeta Zemlje: dignimo glas, ne temperaturu!

Prosvjed za Dan planeta Zemlje: dignimo glas, ne temperaturu!

Zelena akcija vas poziva na klimatski prosvjed koji će se održati na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u 16.00 na Strossmayerovom trgu u Zagrebu. Glavni slogan prosvjeda jest “Dignimo glas, ne temperaturu!”.

 Prosvjed će glazbenim nastupima podržati Elemental, ABOP i Zbor Domaćigosti. Govore će održati Luka Tomac i Marija Mileta iz Zelene akcije, Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije i Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske.

 Zelena akcija prosvjedom želi pozvati Vladu RH da donese zeleni i pravedan novi plan za Hrvatsku, a Sabor da proglasi klimatsko izvanredno stanje. Potrebna je hitna akcija kako bi se ublažile klimatske promjene i izbjegla potencijalno nepopravljiva šteta za ljude i okoliš.

 Živimo u doba višestrukih i međusobno povezanih kriza - energetske, klimatske, socijalne, humanitarne - općenito, u krizi troškova života. Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da su troškovi fosilnih goriva odgovorni za oko 90 posto sadašnje inflacije, a fosilni plin je odgovoran za polovicu toga. Za borbu protiv inflacije, vlade povećavaju kamatne stope, što povećava troškove kredita i najamnina. A kada rastu troškovi energije, rastu cijena hrane i troškovi transporta, raste uvoz robe i rastu cijene grijanja. Sve je povezano, a fosilna goriva nisu rješenje, već uzrok problema.

 Ruska invazija na Ukrajinu razotkrila je koliko nas ranjivima čini naša ovisnost o fosilnim gorivima. No, odgovor naše Vlade i drugih europskih vlada na rat i energetsku krizu jest isti ekstraktivni energetski model koji nas je i gurnuo u ovu krizu. Samo je prošle godine pet tvrtki za fosilna goriva - Exxon, BP, Chevron, Shell i Total - zajedno zaradilo 200 milijardi dolara. To je 10 puta više nego cijeli godišnji EU proračun za pravednu tranziciju. Proračun koji bi trebao pomoći radnicima i radnicama u prljavoj industriji da prijeđu na poslove u sektoru obnovljivih izvora energije. U nedavnom je izvješću organizacija Friends of the Earth Škotska, zajedno s oko 1.000 radnika u plinskom i naftnom sektoru, zatražila pravednu energetsku tranziciju. Ta tranzicija treba biti vođena interesima radnika, najranjivijih skupina i lokalnih zajednica, a ne isključivo kapitala. Brojne organizacije i međunarodni sindikalni pokret upozoravaju kako će zbog uobičajenih politika i desetljeća nedjelovanja proces tranzicije biti puno bolniji, posebno za radnice i radnike.

Novca ima, ali ono što nedostaje jest pravedna raspodjela i politička volja. Na razini sustava pomaci su spori, a Vlada RH i dalje podržava ovisnost o fosilnim gorivima jer jedan izvor samo zamjenjuje drugim. Znamo da je ovo šira geopolitička igra, u kojoj se sukobi vode oko resursa, a ispaštaju ljudi, oni koji su najmanje krivi za ratove i klimatske promjene. U Mozambiku, iz kojeg i Hrvatska doprema LNG na Krk, europske su tvrtke došle u lokalne zajednice, pod zaštitom vojske, te ljude iselile s njihove zemlje, što je dovelo do nasilnih sukoba. Lokalno stanovništvo je osiromašeno, žene seksualno napadane, a elita se bogati. Koristeći taj plin, Hrvatska direktno potiče nasilje u zemljama poput Mozambika. Također, svakodnevno raste broj prisilno raseljenih ljudi unutar granica država koje su najviše pogođene klimatskom krizom, kao i onih koji su zbog posljedica ove krize prisiljeni bježati u susjedne zemlje. Iako je UN izdao preporuke da se klimatske izbjeglice tretiraju kao punopravne izbjeglice, međunarodni pravni okviri su još uvijek zastarjeli, a izbjeglice na vratima Europe čekaju žica i batine.

Zelena akcija na ovogodišnji Dan planeta Zemlje poručuje da dignemo glas za pravednu tranziciju, za radnike i radnice, za ljude koji bježe pred klimatskim katastrofama i sukobima, za žene koje uslijed ekstrakcije fosilnih goriva i klimatske krize trpe seksualno nasilje, za današnje mlade i buduće generacije, za suradnju i solidarnost među narodima. Općenito, za sve nas koji i koje želimo živjeti u sigurnim i toplim domovima bez prljavih (u svakom smislu te riječi) fosilnih goriva!

Prosvjed podržavaju: Greenpeace u Hrvatskoj Institut za političku ekologiju, fAKTIV, Živi Atelje DK (kolektiv Žene ženama), Udruga “Sindikat biciklista”, Inicijativa Zeleni Filozofski, Centar za mirovne studije, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Extinction Rebellion Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreb, Fridays For Future Croatia, Mreža Mladih Hrvatske, Are You Syrious?, Operacija Grad, inicijativa "U dobroj vjeri"

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.