Hortenzija, kraljica vrtova i predkućnica u srpnju i kolovozu

Hortenzija, kraljica vrtova i predkućnica u srpnju i kolovozu

Testirajte se da vidite koliko dobro poznajete svoje hortenzije:  Boja latica nekih hortenzija može se mijenjati ovisno o pH tla u kojem žive. Na kiselim tlima plave hortenzije mogu postati živopisnije plave, ljubičaste u neutralnijem tlu, a ružičaste u alkalnom tlu. Naziv ‘hortenzija’ je izveden iz grčkog jezika za vodu („hidros”) i tegle („angos”) zbog oblika svojih kapsula sjemenki nalik posudi. Hortenzije potječu iz Azije i Amerike. Prvi put su službeno kultivirane u Japanu, a smatra se da su Europu prvi put stigle u 18. stoljeću.

Hortenzije dolaze u nijansama plave, bijele, ružičaste i zelene. Iako boja ovisi o tlu (plava na kiselim tlima i ružičasta na alkalnim tlima), neke su bolje od drugih. Bijeli cvjetovi stare u nijanse ružičaste.  Nijanse ružičaste i crvene. Neki, poput sorte Vanille Fraise, počinju cvetati bijelo, ali su puno bolji (i duži) s ružičastim cvjetovima.Hortenzija (lat. Hydrangea) rod je listopadnih grmolikih biljaka iz porodice kritosjemenjača (Angiospermae, Magnoliophyta, Magnoliophytina) u koju također spadaju paprati, borovica i pinija. Radi se o najvećoj skupini sjemenjača i cvjetnjača koja obuhvaća više od 405 porodica, a unutar nje se nalaze sve jestive biljke poznate čovjeku. Hortenzija je samo jedna od njih s oko 70 vrsta u svom rodu.
Latinsko ime potječe od grčke fraze hydro aggeion što znači "posuda za vodu", a smatra se da je ime dobila ili zbog staništa ili sličnosti ploda s posudom za vodu.Hortenzija je najčešće listopadna grmolika biljka, a rjeđe vazdazelena penjačica. Grmovi hortenzije mogu narasti od 1 do 2, pa čak i do 15 m. Ima razgranat korijenski sustav s jednim glavnim odrvenjelim korijenom. Stabljika joj je u početku zelena, ali kasnije odrveni, dok se kod nekoliko vrsta i ljušti.
Grane su joj tanke i duguljaste, a kasnije starije grane također odrvene. Lišće je veliko i zelene do zelenkasto žućkaste boje s vidljivim žilicama. Smješteno je nasuprotno, lice je često prekriveno dlačicama, jajolikog oblika i nazubljenog ruba.U svijetu trenutno postoji osamdesetak vrsta hortenzija koje se, osim po boji cvijeta, razlikuju po obliku rasta. Ponekad ju mijenjaju s lantanom. Postoje grmolike i puzajuće vrste, a razlikuju se i po veličini i boji lišća. Posebnost hortenzija je da jedna vrsta može lako mijenjati boju cvijeta tijekom rasta, ovisno o kiselini tla.Hortenzija je biljka koja traži relativno puno prostora za svoj rast, ali je jako prilagodljiva i lagana za uzgoj. U nastavku donosimo sve savjete kako dobiti njegovan i lijep grm.

Tlo

Hortenzija voli kisela tla, bogata humusnom, vlažnija i teška. Odgovara joj i mješavina tla s pijeskom, tresetom ili šljunkom. Poželjno je da tlo bude reakcije od 4 do 6 pH. Dok je mlađa, hortenzija mora imati dobar protok vode kako bi se izbjeglo truljenje korijena. Kasnije lako podnosi i veće količine vode. Prilagodljiva je, pa može rasti i na siromašnijim tlima, ali i na uzbrdicama.

Klima

Hortenzija je biljka koja je prilagodljiva na različite klimatske uvjete, pa čak i nižim temperaturama. Teže uspijeva na izravnom suncu, više voli polusjenu ili potpunu sjenu, pa je idealna biljka za posaditi ispod drveća. Kako je najviše vrsta s područja Kini i Japana, odgovara im umjerena i vlažn te kontitnentalna klima. Ne podnose dobro posolicu i velike vrućine, pa se ne uzgaja na obali.

Vrijeme sadnje

Za vrijeme nicanja ili puštanja korijena reznice, hortenzija voli više temperature, optimalno 20 - 25°C danju te nekoliko stupnjeva niže noću. Tijekom zime, ovisno o sorti, može podnijeti i temperature do -20°C. Lakše podnosi zime prekrivena snijegom.

Slaganje kultura

Hortenzija je višegodišnje biljka koja se može uzgajati u redovima ili kao živa ograda. Dobro podnosi druge listopadne biljke kao što su platanatopolalipabukvahrastbreza i divlji kesten, a blizina crnogoričnih biljaka kao što su ginko bilobaborovicatujačempres, čuga, tisa, dugalazija, ariš, omorika, molika, planinski borsmreka i jela može uzrokovati mijenjanje boje cvijeta, iako je jedna od rijetkih biljaka koja se sadi u podnožju. Može rasti i u gustim skupinama biljaka u vrtu, a ne smeta joj blizina drugih vrsta vlastite porodice. Kada se sadi u plodoredu, potrebno je svaku biljku posaditi na 3 m razmaka kako bi se pravilno razvila.

Faza mirovanja

Hortenzija miruje od prosinca do veljače i u tom razdoblju ne cvjeta  i ne raste. Ako je zima oštrija, potrebno ju je zaštititi agrotekstilom koji štiti od smrzavanja, ali i od pucanja grana pod teretom snijega. Malč, osim za zadržavanje vlage, zimi korijen štiti od smrzavanja. Hortenzija se od smrzavanja može zaštititi i lišćem. U jesen se makne suho lišće te se biljka mrežicom skupi u kompaktan grm.

Sadnja hortenzija

Hortenzija je ukrasna biljka koja je dio skorosvakog vrta. Kako bi uspješno posadili svoj primjerak, donosimo nekoliko savjeta u nastavku.

Sadnja sjemena

Hortenziju je moguće uzgojiti iz sjemena, za što se najčešće koristi prošlogodišnje sjeme. Sjeme se sije u proljeće u rahlu i humusnu zemlju te se pokrije rahlom zemljom. Posudu je potrebno navlažiti i prekriti folijom te čuvati na toplom i tamnom mjestu. Nakon tjedan dana biljka će niknuti te ju je potrebno umjereno zalijevati kako ne bi došlo do truljenja. Biljku je nakon 3 mjeseca moguće presaditi na otvoreno. Ako se sije direktno, poželjno je to učiniti u jesen kako bi se biljka dovoljno razvila do proljeća.

Sadnja sadnice

Najčešći oblik uzgoja je sadnja sadnice koja omogućuje prostorno planiranje pozicije biljke. Važno je odabrati zdrave i tretirane sadnice s razvijenim korijenskim sustavom. Sadnica se može presaditi u proljeće ili jesen te se iskopa rupa približne dubine na kojoj je bila. Važno ju je dobro zatrpati i tu zemlju prekriti mahovinom ili tresetom kako bi se održala vlažnost. Tijekom prve godine potrebno ju je svakodnevno zalijevati, a tijekom vrućih dana i dva puta dnevno.

Kalemljenje

Hortenzija se često cijepi kod uzgoja hibrida ili kod želje za promjenom osobina neke vrste. Cijepljenje se obavlja u proljeće, a dugotrajan je proces koji zahtjeva trud i brigu o cijepljenoj biljci. Najčešće se cijepe srodne vrste kod kojih se želi promijeniti fizičke karakteristike jedne i ojačati korijenski sustav. U rez se umeće pup sa željenog grma te se zaštićuje trakom za kalemljenje. Potrebno je stalno uklanjati izbojke iz matične biljke kako bi se razvila nova krošnja koja se oblikuje po želji. Mjesto na kojem je kalemljena treba zaštititi od mraza zimi i od pucanja od opterećenja zbog cvjetova.

Uzgoj u vrtu

Hortenzija se na otvorenom najčešće uzgaja kao ukrasni grm ili živa ograda. Dobro podnosi vanjske uvjete, ali je primjerenija za rast na sjenovitom mjestu. Kod uzgoja u vrtu, važno je prilagoditi uvjete vrsti hortenzije. Dok su grmovi prilagodljivi težim uvjetima, puzajuća hortenzija mora imati oslonac za razvoj i rast.

Uzgoj u stakleniku

Iako je hortenzija veoma otporna biljka, najbolji način za uzgoj sadnica je u stakleniku gdje će razviti korijen bez bojazni od smrzavanja. Tijekom uzgoja u stakleniku, potrebno je biljke držati na zasjenjenom mjestu i redovito ih zalijevati. Kod navodnjavanja se koristi kapalni sustav te odstajala i meka voda. Optimalna temperatura za uzgoj u stakleniku je 10°C.

Uzgoj u posudama

Ako se hortenzija ne može uzgojiti na otvorenom, moguć je uzgoj i u loncima. Sadnja hortenzije u teglu započinje već početkom ožujka, kako bi se biljka lakše ukorijenila. Sadi se u tešku i humusnu zemlju te ju je potrebno svakodnevno zalijevati i barem jednom mjesečno prihranjivati gnojivom. Biljku je najbolje staviti na sjenovito ili polusjenovito mjesto, a može se uzgajati i na sjevernoj strani terase. S obzirom na to da dobro podnosi niske temperature, nije ju potrebno unositi na zatvoreno. Preporučuje se uzgoj manjih vrsta u teglama koje imaju velike cvjetove, ali su manje rastom i ne zahtijevaju presađivanje ili stalno skraćivanje. Ako korijen viri iz dna, biljku je potrebno presaditi u veću zdjelu, najbolje u proljeće.

Održavanje nasada

Održavanje nasada hortenzije uključuju kosidbu i podupiranje puzajuće hortenzije. Kosidbom se uklanja korov što je posebno značajno kod mlađih biljaka koje previsoka okolna trava i korov mogu zagušiti. Također, time se daje dovoljno kisika i smanjuje se mogućnost zaraze bolestima. Puzajuću hortenziju potrebno je poduprijeti ljestvama za penjanjem ili drugom biljkom ili objektom.

Održavanje i njega

S obzirom na to da je hortenzija prilično velika rastom, čini se kao da treba puno održavanja. Baš naprotiv, veoma je jednostavna za održavanje, a donosimo i najbolje savjete.

Zalijevanje

Hortenzija voli vlažno tlo, pa ju je potrebno redovito zalijevati tijekom ljetnih mjeseci ili u razdobljima duže suše. Zalijeva se pod korijen i potrebno je koristiti odstajalu vodu ili kišnicu. Ako se zalijeva navodnjavanjem, optimalno je koristiti kapalni sustav koji će ravnomjerno i tijekom čitavog dana distribuirati vodu. Tijekom jačih vrućina i suše, hortenziju se može zalijevati i dva puta dnevno. Tlo oko korijena se može pokriti malčem kako bi zadržavalo vlažnost.

Gnojidba

Hortenzija se prihranjuje u proljeće, prije vegetacije i cvjetanja. Tijekom razdoblja cvjetanja, poželjno ju je prihraniti barem jednom mjesečno gnojivom za cvjetnica na bazi dušika. Najčešće se koristi tekuće mineralno gnojivo koje se dodaje prilikom zalijevanja. Prije sadnje, zemlja se može obogatiti i kompostom, a za postizanje drugih boja koriste se borove iglice. Također, za uzgoj su poželjna i druga ekološka gnojiva, kao što je kopriva namočena u vodi (gnojivo od koprive).

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.