Počela trodnevnica - vjerski dio čakovečkog Porijunkulova sa svečanom završnicom na sam blagdan 2. kolovoza

Počela trodnevnica - vjerski dio čakovečkog Porijunkulova sa svečanom završnicom na sam blagdan 2. kolovoza

U Čakovcu je sinoć otpočeo i vjerski dio obilježavanja Porcijunkulova, blagdana koji se slavi 2. kolovoza kao franjevačka svetkovina Gospe od Anđela ili Porcijunkule, a toga dana, prema učenju Crkve, vjernici mogu dobiti potpuni oprost. Započela je trodnevnica u okviru koje je  u crkvi svetog Nikole uz vodstvo patera Mrka Glagovića održana sveta misa kojoj su prethodile molitva krunice uz klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i ispovijedi. U ponedjeljak ujutro slijedila je sveta misa za bolesnike, a u poslijepodnevnom terminu od 17,30  ispovijed i kateheza o Božjem milosrđu i ispit savjesti te sveta misa i blagoslov starijih i bolesnih. U utorak od 9 do 12 sati predviđen je razgovor vjernika s paterom u jutarnjim satima, a od 17,30 sati počinje franjevačka krunica i sveta misa uz blagoslov obitelji željnih potomstva te trudnica. Svečano trodnevlje završava na sam blagdan 2. kolovoza, a počinje ranim svetim misama od 6, 30 sati nastavlja se procesijom od gradskog trga u 9,30 sati i središnjim misnim slavljem u 10 sati koje će predslaviti Stjepan Fridl, glavni urednik radija Marije. U 11,0 slijedi sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku, te završno misno slavlje blagdana Porcijunkulovo u 18,30 sati.

Glavna svečanost slijedi u

Na svetkovinu Blažene Djevice Marije od Anđela u svim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni ako danas pohode franjevačku, ili župnu crkvu ili katedralu. Osim toga, trebali bi biti u stanju milosti (ispovjediti se ako je potrebno), sudjelovati na svetoj Misi i pričestiti se te izmoliti molitvu na nakanu Svetoga Oca: Vjerovanje, Očenaš, Zdravomariju i Slava Ocu.

Oprost je 1216. godine sv. Franjo izmolio od pape Honorija III. koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkule. Slaveći Blaženu Djevicu Mariju od Anđela, vjernici dobivaju također i poticaj da se sjete svog anđela čuvara, da mu upute zahvalnost za sve trenutke kada ih je štitio i čuvao, a nisu ni znali kako se to dogodilo.

Porcijunkula je kolijevka franjevaštva. Ta crkvica podno Asiza postala je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika i ishodište franjevaštva. U njoj su se braća sabirala, slavila kapitule, a napose molila. Porcijunkula je zapravo jedno malo svetište Sv. Marije Anđeoske koje je sv. Franjo osobito volio jer je smatrao da je u njoj Majka Gospodinova osobito prisutna te iz tog mjesta osobito pomaže svima koji traže utjehu.

Crkvica Porcijunkula nalazi se danas unutar bazilike Sv. Marije Anđeoske koja je građena po nalogu pape Pija V. od 1569. do 1679. godine. Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući ju: ''Majka i Glava svih crkava franjevačkog reda''.

Ukratko - Svetkovina Gospe od Anđela - PORCIJUNKULA svečano će biti proslavljena u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu u srijedu, 2. kolovoza, misama od 6:30, 8, 10, 11:30 i 18:30 ⏰
Središnjem euharistijskom slavlju u 10 sati, koje predvodi isusovac p. Stjepan Fridl, prethodit će procesija od gradskog trga u 9:30.
Taj dan misa će još biti na slovenskom i na mađarskom jeziku.
Blagdanu će prethoditi trodnevica koju vodi p. Marko Glogović. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.