Albicija - svileni bagrem, čest u primorskim, a naročito u dalmatinskim dijelovima našeg priobalja

Albicija - svileni bagrem, čest u primorskim, a naročito u dalmatinskim dijelovima našeg priobalja

U primorskim, a naročito u dalmatinskim dijelovima našeg priobalja često se u parkovima susreće jedna ukrasna biljka - drvo zamamnog mirisa i predivnih najčešće blijedo ružičastih prozračnih cvjetića koji se mogu nalaziti bilo samostalno bilo u cvatu. Riječ je o Albiciji svilenom (krimskom) bagremu koja spada u rod cvjetnica iz obitelji mahunarki, Fabaceae, poznatih kao svileno drveće ili mimoza. Rod obuhvaća preko 150 vrsta, a neke od najpoznatijih vrsta uključuju Albicija julibrissin, Albicija lebbeck i Albicija saman. Ova biljka porijeklom je iz raznih regija diljem svijeta, uključujući Aziju, Afriku, Australiju i Ameriku. Ona je rod unutar obitelji Fabaceae, koja je također poznata kao obitelj graška ili mahunarki. Rod je dobio ime u čast talijanskog prirodoslovca Filippa del Albizzija. Biljke iz ovog roda prethodno su bile klasificirane pod rod Mimosa, ali su kasnije ponovno klasificirane u Albicija.

Vrste ove biljke autohtone su u različitim regijama diljem svijeta, uključujući Afriku, Aziju, Australiju i Ameriku. Nalaze se u širokom rasponu staništa, od tropskih kišnih šuma do savana i suhih šuma. Morfologija: stabla i grmovi albicije pokazuju nekoliko karakterističnih značajki o kojima ćemo pričati u nastavku.

Biljke albicije slijede tipičan životni ciklus cvjetnica. Razmnožavaju se spolno, a cvijeće im služi kao reproduktivna struktura. Nakon uspješnog oprašivanja, cvjetovi se razvijaju u sjemene mahune, koje na kraju oslobađaju sjeme koje može proklijati i izrasti u nove biljke. Vrste ove biljke igraju bitnu ulogu u svojim ekosustavima. Često su biljke koje fiksiraju dušik, što znači da imaju simbiotski odnos s bakterijama koje fiksiraju dušik i koje obogaćuju tlo dušikom. Ova je sposobnost posebno vrijedna u sredinama siromašnim hranjivim tvarima, jer doprinosi plodnosti tla i podržava druge biljne vrste.

Cvjetovi biljaka Albicija proizvode nektar koji privlači oprašivače poput pčela i leptira. Osim toga, sjemenke i mahune nekih vrsta mogu poslužiti kao izvor hrane raznim životinjama.
Tradicionalna medicina U mnogim tradicionalnim medicinskim sustavima, različiti dijelovi ove biljke korišteni su za liječenje raznih bolesti. Na primjer, albicija lebbeck se koristi u ayurvedskoj medicini u Indiji za liječenje stanja poput astme, kožnih bolesti i probavnih poremećaja. Osim toga, neke vrste korištene su u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih umirujućih i sedativnih učinaka.  Folklor i simbolizam U nekim kulturama, biljke Albicija imaju simbolično značenje. Na primjer, stablo svile (Albicija julibrissin) često se povezuje s ljepotom, ženstvenošću i ponovnim rođenjem zbog svojih atraktivnih cvjetova i sposobnosti brze regeneracije nakon poremećaja. Također se vjeruje da u nekim kontekstima predstavlja čistoću i radost. Drvo i drvo Neke vrste Albicija, kao što su Albicija chinensis i Albicija procera, cijenjene su zbog svog drva, koje je lagano i relativno lako za obradu.

Drvo se koristilo za gradnju, izradu namještaja i izradu raznih predmeta u različitim regijama. Vlakna i tekstil U određenim kulturama vrste Albicija korištene su za proizvodnju vlakana iz unutarnje kore drveta. Ovo se vlakno zatim koristi za izradu užadi, strunjača i tradicionalnog tekstila.  Izvor hrane U nekim su regijama sjemenke i mahune biljaka Albicija jestive i korištene su kao izvor hrane u vrijeme nestašice ili kao tradicionalni sastojak u određenim jelima.  Kulturni rituali i ceremonije Biljke Albicija uključene su u razne kulturne rituale i ceremonije. Na primjer, cvijeće ili grane mogu se koristiti u vjerskim obredima, vjenčanjima ili svečanim ukrasima. Sjenovita i ukrasna sadnja Svilenjak (Albicija julibrissin) popularna je ukrasna biljka u mnogim vrtovima i urbanim krajolicima zbog svojih atraktivnih cvjetova i pernatog lišća. Tradicionalni zanati Trajno drvo određenih vrsta Albicija koristile su autohtone zajednice za rezbarenje posuđa, alata i tradicionalnih zanata.  Zaštita od vjetra i agrošumarstvo U nekim poljoprivrednim okruženjima stabla Albizije korištena su kao zaštita od vjetra za zaštitu usjeva od jakih vjetrova.

Također su ugrađeni u agrošumarske sustave kako bi dali sjenu i poboljšali plodnost tla.  Bojanje U nekim regijama, cvjetovi ili kora vrste Albicija korišteni su za stvaranje prirodnih boja za tekstil i rukotvorine. Važno je prepoznati i poštivati kulturološki značaj biljaka Albicija u različitim društvima i priznati tradicionalno znanje povezano s njihovom upotrebom. Međutim, treba poticati održive prakse kako bi se osiguralo očuvanje ovih biljaka i njihove kulturne važnosti za buduće generacije.


Izvor: https://mojblog.hr/sto-je-albicija/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.