Urbano tkivo grada Varaždina ozelenjet će tisuću novih stabala

Urbano tkivo grada Varaždina ozelenjet će tisuću novih stabala

Urbano tkivo grada Varaždina ozelenjet će tisuću novih stabala. Gradu Varaždinu je na temelju prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno 80% sufinanciranje u iznosu 313.244,20 € s PDV-om za veliki projekt ozelenjivanja grada „Varaždin pod krošnjama“, ukupne vrijednosti 391.555,25 €.

Projektom „Varaždin pod krošnjama“ prijavljeno je 1024 komada stabala i drvenastog grmlja, odnosno 965 stabala i grmlja za ozelenjivanje grada i 59 stabala i grmlja za Milčetićevu ulicu. Planirana sadnja obuhvaća cijeli prostor grada i pripadajuća prigradska naselja, a vrste za pojedine lokacije birane su prema već postojećim karakteristikama prostora (urbano, poluurbano, poluprirodno, prirodno) i zahtjevima vrste za rast kako bi se maksimalno iskoristio njihov potencijal i funkcija u gradskom i prigradskom okruženju.

 Za ozelenjivanje grada Varaždina odabrano je 40 listopadnih i 8 vrsta vazdazelenih stabala, dok je od drvenastog grmlja odabrano 12 listopadnih vrsta i 4 vazdazelene. U Milčetićevoj ulici, s namjerom ozelenjivanja pješačke i parkirališne zone zelenim koridorom, prijavljeno je 59 komada stabala i drvenastog grmlja, 18 komada listopadnih stabala u 2 vrste (jedno veliko i jedno malo) te 41 komad drvenastog listopadnog grmlja.

 Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj naglašava kako je „Varaždin pod krošnjama“ važan projekt gradske zelene politike koju prepoznaje i Fond za zaštitu okoliša. „Veseli me što ćemo i ovaj projekt uspjeti provesti s velikim postotkom sufinanciranja jer on je važan dio zelene politike koju provodimo i na koju sam iznimno ponosan. Posadit će se preko tisuću stabala i različitog zelenila u našem gradu, a posebno mi je drago što ćemo vratiti zelenilo u Milčetićevu koju su oskvrnavili u bivšem mandatu. Uvijek se uspoređujemo s Bečom koji je toliko bogat zelenilom, a sada uistinu idemo u tom smjeru. Uz ovaj projekt, jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se toliko trudi provoditi zelenu politiku – postavljamo solarne elektrane na gradske objekte, škole, mijenjat ćemo kompletnu rasvjetu u našem gradu u LED, mjerimo kvalitetnu zraka i razinu buke, imamo nadzorne kamere na nekadašnjim divljim deponijima koje smo očistili, radimo na sve boljem sustavu prikupljanja otpada i želimo provesti potpunu tranziciju na nove modele rada kako bi unaprijedili ekološku kvalitetu grada Varaždina za bolji život naših sugrađana i posjetitelja.“ – rekao je gradonačelnik.  

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.