Hodočašće zahvalnosti iz Nina na otok Zečevo

Hodočašće zahvalnosti iz Nina na otok Zečevo

U Ninu - najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, koji je već od 7. stoljeća bio hrvatsko vjersko, kulturno i političko središte, svetkovina Gospi od Zečeva jedna je od najstarijih tradicija koja slavi Majku Božju, a proteže se punih 5 stoljeća u Zadarskoj regiji.  

Tradicionalno na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja  05. 08. 2023. hodočasti se iz Nina na otok Zečevo. Hodočašće zahvalnosti iz Nina na otok Zečevo 6:00 sati Blagoslov hodočasnika pješaka u župnoj crkvi Sv. Anselma 9:00 sati Polazak s Gospinom kipom – župna crkva Sv. Anselma,11:00 sati Sv. Misa na otočiću Zečevu

 Davne 1516. na malom otočiću Zečevu koji se nalazi u Ninskom arhipelagu, se prema legendi udovici Jeleni Grubišić ukazala Gospa dva puta noseći poruku za narod. Jelena zbog straha nije nikome htjela reći za ukazanje. Ona je tražila potvrdu Gospe i otišla moliti pred njezin kip. U tom je trenu Gospin kip proplakao u crkvi na Zečevu. Tome su svjedočili mnogi vidioci, pa je Jelena prenijela poruke za narod kako bi se narod spasio od propasti.

Brojna svjedočanstva vidjelaca tog ukazanja potaknula su biskupa Jurja Divnića da ustanovio Blagdan Gospe od Zečeva koji se obilježava ponedjeljkom prije Blagdana Uzašašća u svibnju, a kasnije je prenesen na prvi molitveni ponedjeljak. Od 2003. je pokrenuto hodočašće zahvalnosti Gospi od Zečeva za slobodnu nam Domovinu. Tada se Gospin kip prenosi iz Nina na otok Zečevo, te se služi Sveta Misa, a kip se opet vraća u Nin.

  Link na brošuru:

https://www.nin.hr/pdf/svetiste-gospe-od-zeceva.pdf

 

Link na video:

https://www.youtube.com/watch?v=s3aCOSaYRQM

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.