U Sloveniji se pitaju - Jesu li naše ceste tempirana bomba zbog hitnih sanacija poplavljenih vozila?

U Sloveniji se pitaju  - Jesu li naše ceste tempirana bomba zbog hitnih sanacija poplavljenih vozila?

U Sloveniji se pitaju  - Jesu li naše ceste tempirana bomba zbog hitnih sanacija poplavljenih vozila? Ako je elektronika u vozilu poplavljena, na cesti se mogu dogoditi mnoge nepredviđene stvari, upozorava autoservis koji apelira: prije kupnje vozila zatražite barem izjavu da nije poplavljeno, piše RTVSLO. Kupujete li rabljeno vozilo morate obratiti pozornost i na provjeru odakle vozilo dolazi, jer poplava je bilo i u zemljama iz kojih najradije mi Hrvati uvozimo vozila, a rtvslo nadalje objašnjava.

U kolovoškim poplavama velike su štete bile i na vozilima. Struka autoservisa upozorava na vozila koja su poplavljena iznad visine sjedala. Upozoravaju da se takva vozila, čak i ako procjenitelji procijene drugačije, često ne mogu popraviti na način da se sigurno vrate u promet. Budu li ta vozila nakon popravka u "garažnim radionicama" ponovno sletjela s prometnica, bit će iznimno opasno. O tome je u ovoj emisiji Ob osmih našeg radija Miranda Bratkič razgovarala sa Zoranom Sodnikom , predsjednikom Sekcije ovlaštenih trgovaca i servisera motornih vozila pri GZS-u. Objavljujemo dio razgovora. https://www.rtvslo.si/slovenija/ob-osmih/so-nase-ceste-zaradi-zasilnih-popravil-poplavljenih-vozil-tempirana-bomba/681863

Oprez pri kupnji rabljenih vozila

Imate li informaciju koliko je vozila poplavljeno u ovogodišnjim poplavama?
Ne postoji pravi broj. Objavljena je okvirna procjena o broju oštećenih objekata, više ih je od 4000. Bilo je 8000 intervencija spašavanja ljudi, a ako iz toga zaključujemo, vjerojatno je bilo i više od 1000, pa i više vozila. Znam slučaj iz Mosta kod Komende, gdje je poplavljeno jedno stambeno naselje. Samo u ovom naselju potopljeno je 118 vozila. A znam i par trgovaca rabljenim vozilima koji su imali 20 do 50 vozila na svojoj lokaciji i oni su također bili poplavljeni.

Što zapravo znači potopljeno vozilo? Do koje visine doseže voda, ako se smatra poplavljenom, i što uzrokuje vodu ili mulj?
Ovdje su pravila vrlo jasna. Proizvođač nudi 3 razine plavljenja. Ako je samo donji dio vozila poplavljen, to čak i nije previše problematično. Ali problemi nastaju kada voda poraste do, recimo, visine sjedala ili više. Ali to su slučajevi gdje je riječ o čistim, recimo meteorskim vodama. Čak i ako se radi o slanoj vodi, situacija je potpuno drugačija i te su “granice” znatno niže. U konkretnom slučaju radi se o poplavi koja je donijela sav nered tj. blato, fekalije,... što je vrlo nepovoljno za elektroniku u vozilu.

Što se od toga može popraviti, a što se ne može popraviti?
Vozila su u osnovi sastavljena tako da su prilično sigurna od poplava, prskanja vodom i slično, imaju jako čvrste i kvalitetne spojeve. I mnoga računala su dobro zaštićena zaštitom, no ovdje se radilo o dugotrajnoj poplavi, a to je slično kao da recimo računalo uronite u mutnu vodu punu izmeta na nekoliko sati i onda ga pokušate oživjeti. Unatoč sušenju problemi ostaju uglavnom na mjestima gdje su osjetljivi kontakti, osjetljive komponente računala i slično. Znate, današnjim se vozilima upravlja s malim promjenama elektroničkog napona i veliki broj sustava radi samo putem elektronike. Jedino su ručne kočnice i dalje elektroničke. Sigurnosni pojasevi se zatežu na temelju pirotehnike, slično zračnim jastucima i više. Neka se takav automobil zbog lošeg popravka počne čudno ponašati u prometu pa ga iznenada zanese u drugo vozilo ili nešto gore... stvarno brzo može doći do nepredviđenih nezgoda. Do sada se o tome nije dovoljno govorilo pa smo upozorili nadležne da nešto poduzmu.

Koje vlasti ste kontaktirali?
S jedne strane, primjerice, osiguravajuća društva su ta koja se bave većinom potopljenih vozila. S druge strane, tržišna inspekcija mora paziti da se takva vozila ne prodaju bez znanja da se radi o potopljenom automobilu. Na to je reagirala i tržišna inspekcija koja je pozvala ministarstva i regulatore da povedu računa o zakonskoj regulativi u ovom području.

Sada na tržište dolaze i naplavljena i prisilno popravljena vozila. Što preporučate svima koji planiraju kupiti rabljeno vozilo?
Posebno upozoravamo sve da budu oprezni i da od prodavatelja pribave barem izjavu da vozilo nije poplavljeno. Ako je tako, treba navesti i kako je bio potopljen, u kojoj mjeri, u kojoj vodi i koliko dugo... Prilikom kupnje predlažemo stručni pregled kod renomiranog servisera koji će moći procijeniti radi li se o poplavljeno vozilo ili ne. Mogu se također doista temeljito očistiti od svih nečistoća, ali unatoč svemu, postoje mjesta do kojih oko ne dopire.

Koje mjere kao struka predlažete da se sigurnost na cestama održi barem na razini na kojoj je?
Prije svega, voljeli bismo da se uvede sustav koji je poznat u razvijenom dijelu Europe, primjerice, po njemačkom modelu, gdje se prekomjerno oštećena vozila označavaju na način da se više ne mogu registrirati. Takva vozila najčešće završe u centrima za rastavljanje ili se koriste za daljnju preprodaju rezervnih dijelova. Najčešće odlaze s domaćeg tržišta i dalje se prodaju na tržištima gdje ta materija nije regulirana. A bojim se da će i Slovenija dobiti dosta takvih vozila.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.