Svečanom sjednicom Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina i Dječjeg foruma Varaždin 2. listopada počeo Dječji tjedan

Svečanom sjednicom Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina i Dječjeg foruma Varaždin 2. listopada počeo Dječji tjedan

Svečanom sjednicom Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina i Dječjeg foruma Varaždin u multimedijalnoj dvorani palače Herzer, u ponedjeljak 2. listopada počeo je Dječji tjedan. Sjednici su prisustvovali dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik i Lovro Lukavečki predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina te pročelnica UO za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Pod predsjedanjem dječaka Lovre Ledenka, predsjednika DGV-a, članovi Dječjih foruma iz svih varaždinskih osnovnih škola uputili su poruke gradonačelniku i njegovim suradnicima te postavili niz pitanja i zahtjeva kojima žele poboljšati svoje uvjete školovanja i provođenja slobodnog vremena.  Pitanja su se odnosila na uređenje škola i okoliša, ulica i kvartova u kojima djeca žive, sigurnosti u prometu a također su djeca postavljala pitanja na koja odgovore čsto traže i odrasli sugrađani poput zaštite okoliša i ekoloških problema. Gradonačelnik Grada Varaždina saslušao je pažljivo sva pitanja i prijedloge, na većinu je odmah i ukratko odgovorio. Osnivačica i voditeljica Dječjeg foruma Varaždin Dubravka Novak najavila je kako će sva postavljena pitanja gradonačelniku biti dostavljena i u pisanoj formi te javno objavljena na službenim stranicama grada.

 Ovo je već treća godina kako dolazim na susrete s djecom u vrijeme Dječjeg tjedna sa željom da saslušam njihova pitanja i zahtjeve. Pozivam sve koji još žele predložiti što bi se moglo financirati iz dječjeg participativnog proračuna da to učine do srijede. Napravili smo veliki iskorak jer o izdvojenih 8 tisuća eura odlučuje isključivo Dječje gradsko vijeće. Dakle ne odrasli, nego isključivo djeca sama. Imamo cijeli popis od prošle godine što su to željela djeca, i ostvarili smo gotovo 90 posto, sve što je bilo moguće smo napravili. Vrlo je bitno da se od malih nogu počinje učiti kako je moguće sudjelovati u životu grada. Zahvaljujući tome oni već i osnovnoj školi dobivaju znanja o participiranju djece, odnosno građana u donošenju proračuna. Na taj način odgajamo mlade odgovorne ljude koji će željeti i dalje dobro svome gradu. – izjavio je gradonačelnik Neven Bosilj najavivši povećanje sredstava za dječji participativni proračun.

 U nastavku sjednice, predstavnici svake škole su predstavili projekte koji su već ostvareni zahvaljujući programima prijavljenim u dječjem participativnom proračunu. Grad Varaždin je među gradovima s najboljim programom za Dječji tjedan, te je jedan je od najboljih gradova po brojnosti članova i aktivnosti u Dječjim forumima, rečeno je danas u palači Herz

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.