Većina Hrvata smatra kako umjetnici moraju moći živjeti od svog rada

Većina Hrvata smatra kako umjetnici moraju moći živjeti od svog rada

Hrvatska diskografska udruga (HDU) je, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), predstavila istraživanje o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj, koje je ove godine provela agencija Hendal.

“Istraživanje je imalo za cilj utvrditi na koji se način glazba sluša, koliko često i iz kojih izvora, s posebnim osvrtom na pitanja vezana uz korištenje digitalnih glazbenih servisa.

Također, bilo je važno ustanoviti i koji su stavovi ispitanika prema intelektualnom vlasništvu, a s obzirom na značajnu povezanost mlađe populacije s glazbom posebnu važnost dali smo ispitivanju mladih u dobi od 12 do 15 godina”, istaknula je Maja Vidmar Klarić (HDU).

Riječ je o drugom istraživanju ove vrste. Prvo je bilo provedeno 2018. godine.

Rezultati su pokazali kako Hrvati slušaju glazbu 16,4 sata tjedno. Značajan pomak u odnosu na prije pet godina dogodio se kod korištenja digitalnih glazbenih streaming servisa.

95 posto ispitanika poznaje barem jedan streaming servis i značajno više (44 posto) ispitanika sluša glazbu na plaćenim streaming servisima.

Kod mladih od 12 do 15 godina dominantni načini slušanja glazbe je besplatni Youtube streaming (80 posto), dok 70 posto mladih sluša glazbu i na plaćenim servisima.

Velika podrška zaštiti intelektualnog vlasništva

Radio i plaćeni servisi imaju najveći udio svakodnevnih korisnika – oko 80 posto. Kao najčešći razlog nekorištenja plaćenih glazbenih servisa ispitanici ističu dostupnost glazbe na besplatnim servisima, poput Youtubea.

Do nove glazbe Hrvati dolaze putem radija, besplatnog video streama, TV-a i društvenih mreža. Kod mladih se ističu kratke forme na Tik Toku.

Hrvatski građani podjednako slušaju domaću i stranu glazbu, dok glazbu iz regije sluša oko 42 posto ispitanika.

U uzorku mladih veći je udio slušanja strane glazbe u odnosu na domaću. Top tri glazbena stila hrvatske glazbe su pop, rock i narodna glazba (a kod mladih i hip-hop).

73 posto ispitanika navodi i kako im je poznat pojam intelektualnog vlasništva te se slažu s tvrdnjama kako bi kreativna industrija i umjetnici trebali moći živjeti od svog rada. Oko polovice ispitanika (značajno više nego prije pet godina) slaže se i kako zaštita intelektualnog vlasništva podržava gospodarstvo te utječe na kulturu i kreativnost.

Cjelokupne rezultate Istraživanja o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj možete pronaći ovdje.

Tekst: S.S.
Foto: Tirachard Kumtanom / Pexels

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.