Sveta Kata ponegdje je donijela snijeg na vrata - bijelo Sljeme i Zavižan

Sveta Kata ponegdje je donijela snijeg na vrata - bijelo Sljeme i Zavižan
Sveta Kata ponegdje je donijela snijeg na vrata. Prvi dio dana oblačniji s lokalnom kišom, u gorju snijegom, no i u nizinama unutrašnjosti može pasti slab snijeg. Potom smanjenje naoblake i prestanak oborine. Vjetrovito uz sjeverac, na Jadranu i buruUjutro i dio prijepodneva bit će većinom oblačno s mjestimičnim oborinama, kišom, u gorju snijegom, a malo susnježice ili snijega može pasti i u nekim nizinama. Potom prestanak oborine i smanjenje naoblake, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu. 

Sjeveroistočnjak kojeg već ima u gorju zapuhat će i u nizinama, a bit će većinom umjeren, u višim predjelima jak i vrlo jak. Na Jadranu jaka i vrlo jaka bura i sjeverni vjetar, mjestimice s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura od 2 do 7, duž obale i na otocima između 9 i 13 stupnjeva.  Meteorolozi su izdali crveno upozorenje, za Velebitski kanal i Srednju Dalmaciju zbog jake i vrlo jake, mjestimice moguće i olujna bura, osobito prema večeri na jugu područja. Najjači udari vjetra očekuju se 35-70 čvorova (65-130 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. - Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozoravaju iz  DHMZ-a.

Kolnici mokri i skliski, magla smanjuje vidljivost

Privremena je regulacija prometa na graničnim prijelazima zbog prosvjeda, izvijestili su iz Hrvatskog auto-klub au subotu ujutro, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su neke trajektne i katamaranske linije. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije Vis-Split, Sumartin-Makarska te katamaranske linije: Vis-Split, Split-Sutivan-Milna, Lastovo-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Ubli-V. Luka-Hvar-Split. 
Trajekt na liniji Split - Rogač isplovit će iz Splita u 9:15 sati, zbog nemogućnosti duljeg ostajanja na vezu u luci Rogač.

Na državnoj cesti DC99 između mjesta i čvora Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće zabrana je prometa autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupina).

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici. 
Zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Jakuševec u smjeru Bregane vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h, jednim trakom. Prometna nesreća je i na zagrebačkoj obilaznici (A3) na kraku 4 čvora Zagreb zapad u smjeru Zagreba (Jankomirski most) pa se vozi uz ograničenje brzine 60 km/h. 
Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Iz HAK-a pozivaju vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme. 
Privremena regulacija prometa na graničnim prijelazima zbog prosvjeda: GP Županja osobna vozila prometuju obilazno (uz regulaciju i nadzor policijskih službenika), promet autobusa i teretnih vozila je otežan; GP Tovarnik promet osobnih vozila teče normalno, autobusi i teretna vozila prometuju obilazno (uz regulaciju i nadzor policijskih službenika); GP Slavonski Šamac promet osobnih vozila, autobusa i teretnih vozila teče obilazno.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.