U projekt 'Dajmo djeci korijene i krila' uključili se Općina Kotoriba i Međimurska županija te darovali mališanima tradicijske igračke

U projekt 'Dajmo djeci korijene i krila' uključili se Općina Kotoriba i Međimurska županija te darovali mališanima tradicijske igračke

Kulturno-odgojno-obrazovni projekt nazvan Dajmo djeci korijene i krila pokrenuo je u Hrvatskoj još 2013. Etnografski  muzej u Zagrebu u suradnji s Radijem Kaj te je u njega do danas uključeno više od 130 vrtića diljem zemlje. Cilj projekta je da se djecu već od vrtićke dobi upoznaje s vrijednostima hrvatske baštine kroz tradicijske drvene igračke Hrvatskog zagorja koje se nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na popisu nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi.

Danas su tradicijske igračke stigle u Dječji vrtić Kotoriba na radost mališana koji ga pohađaju i njihovih odgojiteljica.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je lijepo na blagdan svetoga Nikole darivati djecu te obišao svaku skupinu u vrtiću i djecu obradovao poklonima, te se potom osvrnuo na dosege projekta: „Ovi darovi nisu samo igračke, već predstavljaju našu baštinu i tradiciju, a kako je sveti Nikola zaštitnik djece, zaštitnik je i ljubavi prema njima koju ćemo najmlađima kroz igru pokazati i prenošenjem zavičajne baštine“, rekao je župan te naglasio da je riječ o dobro osmišljenom projektu koji se uklapa u naše vrijednosti. 

Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić dodaje da se Općina rado uključuje u ovakve akcije: „Osobito nam je u interesu bio dio projekata poput ovoga kada njima otvaramo mogućnosti razvijanja znanja i vještina naših najmlađih.

Župana i načelnika Općine Kotoriba te prijatelje iz Radija Kaj pozdravila je v.d ravnateljica Dječjeg vrtića Kotoriba Diana Šarek, zahvalivši na igračkama: „Ovo je pravi dar za naše mališane jer u našoj ustanovi cijenimo tradiciju i djeci o raznim prigodama približavamo način života njihovih baka i djedova“, rekla je ravnateljica, dodavši da tradicijske igračke krasi jednostavnost i ljepota, u čemu je sadržana simbolika života  - u kojem tragamo upravo za takvim vrijednostima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.