Evo zašto Boris Ljubičić, dizajner čije su kockice preplavile svijet, pokreće kampanju „Druga Hrvatska“

Boris Ljubičić

Uz dozvolu našeg najboljeg hrvatskog dizajnera, Borisa Ljubičića, čije su kockice ovih dana zahvaljujući dresu Hrvatske nogometne reprezentacije, a koji je u vip loži u Moskvi nosila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na našem portalu prenosimo integralni tekst, bez skraćivanja njegovih odgovora, za Jutarnji list ,Deset pitanja i odgovora za Jutarnji / novinar Zlatko Šimić. Ljubičić ovih dana pokreće kampanju Druga Hrvatska, aludirajući na nužne promjene koje se već događaju, a koje bi trebale svijest Hrvata pokrenuti u smjeru bolje budućnosti. Prva Hrvatska ističe Ljubičić, bila je ona nakon osamostaljenja, te pobjede u Domovinskom ratu, a ova, Druga Hrvatska mora biti država svih njenih građana koji shvaćaju vrijeme i prostor tj. 21 stoljeće, nove tehnologije, njegove vrijednosti i mogućnostI. To bi bila druga Hrvatska koja cijeni svoju noviju povijest, izlazak iz Jugoslavije, oslobađanje od agresora, ulazak u saveze kao što su NATO i EU i baš zato trebamo imati karakter kojeg su pokazali naši nogometaši na Svjetskom prvenstvu da jedna mala, pametna, sposobna i organizirana država može u svim kategorijama biti pri vrhu svijeta. i zato joj treba jasan i izdvojiv vizualni identitet koji naravno počinje od zastave, a koji je na hrvatskom nogometnom dresu već vrlo jasan i određen. Zapravo hrvatski dres je uvećani hrvatski grb, vizualno vrlo snažan i izdvojiv, a to bismo mogli napraviti i sa zastavom da cijela površina bude u kvadratima crvenim i bijelim ali i uključenjem plavih,kojima pamtimo redoslijed boja u zastavi i što je još važnije uprizorujemo da imamo najljepše more na svijetu.

Gospodo političari krenimo napokon u jasno brendiranje jedine nam Hrvatske!

Gospodine Ljubičiću, uspjesi Vatrenih u dresovima s prepoznatljivim kockicama pronose naš vizualni identitet u sve kutke svijeta. Imamo li dovoljno pameti da iz toga izvučemo neku korist?

- Prvo bi morali spoznati da je hrvatski nogometni tim bio iznimno sredstvo planetarne komunikacije definirajući izmjenične kvadrate kao zaseban, originalan i uočljiv identitet države koja u suvremenom svijetu postoji tek dvadesetak godina, čija povijest se skriva u većim savezima u kojima je pridonosila tuđim centrima moći, kao biser Mediterana i srednje Europe. Sada kad napokon imamo svoju državu, nakon više od devet stoljeća, moramo se pozicionirati u prostoru i vremenu. Vizualni identitet 21. stoljeća su za nas kvadrati, koji slijede povijesnu heraldiku, ali nesputani i kreativni definiraju našu posebnost. Zanimljivo je da mi u svom grbu nikada nismo imali suvišnih likova kao što su orlovi, lavovi, razno oružje i tome slično, to je bila jednostavnost čistih i jednakih polja uokvirena štitom ka jedinim sasvim povijesno-heraldičkim elementom. Zreli smo da to shvatimo! Moj projekt osnovan na crveno-bijelo-plavim kvadratima postoji od lipnja 1990. i svima je dobro poznat. Gospodo političari krenimo napokon u jasno brendiranje jedine nam Hrvatske!
Hrvatska službena obilježja (grb i zastava) prije 20 godina bila su neučinkovita informacija

- Slična pomama za kvadratićima bila je i prije 20 godina na SP. u Francuskoj, ali čini mi se da to nismo dobro iskoristili u gospodarstvu, kulturi, pa čak ni u nekim sportovima?
-Nažalost sve je ostalo na imenima Ćiri i Šukeru i njegovom planetarno poznatom dresu, koji naravno nije bio samo njegov, bio je prepoznat kao CROATIA. To je bio kraj devedesetih u kojem je HDZ bio apsolutni gospodar svega što treba hrvatskoj državi. Dobar vam je redoslijed: gospodarstvo je trebalo konzumirati svjetsku broncu, kultura također...tako poželjni i prepoznatljivi kvadrati su ostali samo na nogometnim dresovima, hrvatska službena obilježja (grb i zastava) su bila neučinkovita informacija, takozvana ustavna kategorija i gubili smo identitet kojeg je svijet prepoznao. Nogometni dres se nije usvojio ni u drugim uspješnim sportovima, kad bi se i pojavili kvadratići to bi bila neka nezamjetna dekoracija. I rukometaš Balić je bio svjetski poznat, ali nije imao hrvatski dres kao Šuker, i zapamćen je samo unutar sportske struke...

- Sada iz cijelog svijeta od Nikea traže dresove i ovi ih ne mogu dovoljno "naštancati" pa se pitam je li tko zaštitio taj dizajn i sada ubire neke tantijeme?
To je vizualni identitet male i malo poznate nove države na karti svijeta, i sada Nike, a ranije i drugi proizvođači žele u svom brendu imati naš hrvatski. Prepoznata je dizajnerska originalnost kvadrata jer su drugi dresovi ne samo kod nacionalnih timova već i najpoznatijih klubova jednobojni ili prugasti: Baca, Juve etc. Definirajući oslobođene kvadrate kao povijesno-suvremeni vizualni identitet bio sam sretan da ih netko želi realizirati, obznaniti, pokazati...Zanimljivo, iako smo posebice u ratu, svi bili za samostalnu državu, bilo je neobičnih pitanja: zašto baš kvadrati? To je nekako tvrdo, strogo, oštro, a svi smo već radili na računalima u kojima je kvadrat vizualna abeceda. Dizajn s kvadratima bi trebao biti zaštićen kao nacionalni vizualni identitet ili nova baština s pravom uporabe pod određenim standardima iz kojih se dalje dizajnira sve što trebamo. Tako se gradi država...najbolji primjer je višenacionalna Švicarska!

-Koliko znam onaj prvi dres iz 90. ih je osmislio Miroslav Šutej, a vi ste kasnije tražili da se povećaju kvadratići da to ne izgleda kao stolnjak. Tko dalje dizajnira te dresove, Nikeovi stručnjaci ili ?

Prvi kvadratići na dresovima su bili odgovor na USA team s kojim smo odigrali prvu utakmicu kao Hrvatska (rujan 1990. , još smo dio Jugoslavije), jer su njihovi dresovi imali samo zvjezdice, njihov vizualni identitet, (u kojima nisu tada igrali) pa smo mi odgovorili s vrlo malim kvadratićima Miroslava Šuteja koji je bio određen za dizajnera svega u državnom projektu (grb, zastava, novac). U šali rečeno da smo prvu utakmicu igrali s Francuzima, oni bi bili u plavom, a mi bi obukli bijeli ili crveni dres. Ja sam utvrdio kvadrate kao vizualni kod u lipnju 1990. projektom vizualnog koda (crveni i plavi kvadrat) i posebni dizajn zastave.
Pokrenuo sam s novinarom Reneom Bakalovićem u tjedniku "Danas" rubriku za prijedloge hrvatske zastave, i od onda do danas ja se svojim projektom služim izvodeći pojedine primjere iz njenog dizajna: HRT, HTZ, HAK i drugi logoi...ima ih više od 50...moja studentica Ivana Ivanković je dizajnirala rep Croatia Airlinesa kao potvrdu međunarodne vizualne vrijednosti tog projekta, jer je to najprepoznatljiviji rep zrakoplova na velikim svjetskim aerodromima.

Kvadrati su Hrvati

- Dakle dizajn iz Hrvatske koji je naš nacionalni identitet radi netko drugi. Zašto smo propustili tu priliku?

Grb, zastava i obilježja koja smo na brzinu uradili su nas sputala, a nogomet se oteo kontroli, dres je nastao ranije od ustavnih odredbi dizajna države, i kasnije svojim uspjesima predstavljao sasvim originalan vizual kojeg nema kod drugih, i kojeg stranci teško mogu povezati s našom zastavom i svim drugim vizualima kojima se službeno predstavljamo.
Tako je najprepoznatljiviji vizual koji imamo otišao u ruke onih koji su prepoznali njegovu vrijednost i na koje dobro zarađuju i zanimljivo, nas promoviraju. Mislim da bi HNS trebao odrediti nacionalni dizajn dresa od domaće dizajn struke, a proizvođači i dalje mogu biti strane marke, iako bi možda to mogli i mi uraditi...Naša predsjednica gospođa Kolinda Grabar Kitarović prilikom posjeta drugim državnicima poklanja suvenir dres jer je on prepoznatljiviji od službene zastave...to je jedinstveni slučaj u svijetu.

- Kakav dojam na vas ostavlja novi crno-plavi dres, kako bi ga vi popravili?

- Napokon smo došli do plavih kvadrata ali na pogrešnoj, crnoj podlozi...Neminovnost, da morate nastupiti u B ili gostujućem dresu nas upućuje na zadnju boju u našoj zastavi a to je plava. A dres koji nosi domaćin susreta bi bio u crveno-bijelim kvadratima s crvenim leđima na kojima je broj i me igrača, Kod gostujućeg dresa treba samo promijeniti boju: kvadrati su plavo-bijeli, leđa plava s brojem i imenom igrača. Posebno su bile dobre čarape s kvadratima jer oni vibriraju kad je igrač u punom trku, sad vidim toga više nema. Fanovi su naravno zaluđeni rezultatom i povezuju to sa dresom u kojem je on postignut. Naš povijesni i suvremeni vizualni identitet ima crvenu, bijelu i plavu boju, a to sasvim odgovara geo položaju: gore je crvena (srednja Europa) u sredini bijela, i na dnu plava (naše prelijepo more). Velika nogometna nacija Njemačka koja za prvu boju na zastavi ima crnu ne koristi ju za dres jer je kao boja negativna...

- Na što mislite kada često ponavljate kako su na igralištu krivi, a u gledalištu pravi dresovi?

- Sportska smo nacija i imamo rezultate, ali dres imaju samo nogometaši, međutim to je pretvoreno u identitet i navijači ga nose na svim susretima hrvatskih sportskih nastupa. Duhovito je da ih službe sigurnosti odmah uoče jer su toliko prepoznatljivi. Pa i sada u Rusiji je tako. Nogomet je tu jedini sport koji se oteo kontroli i izgradio svoj dres ma koliko se on mijenjao. Poruka je kvadrati su Hrvati! Naravno da i u drugim sportovima nas zastupaju Hrvati ali se to ne vidi na njihovoj opremi. Ovo vaše pitanje bi trebalo uputiti sportskim savezima i Olimpijskom odboru: možemo li utvrditi vizualni standard hrvatskog dres, naravno prema pravilima određenog sporta, za sve hrvatske međunarodne nastupe.

- Spominjete i da postoji stanoviti strah od plavih kvadrata na dresu, pa i predsjednica poklanja onaj s crvenima. Znači li to je dres vizualno jači od naše zastave?

- Sve polazi od grba koji ima crveno-bijele kvadrate. Prvi takav je otkriven u Austriji (Innsbruck 1512.), međutim mnogi stariji primjeri su samo kameni reljefi u koji je jedno polje više a drugo niže, bez boje...tretirajući to kao grafiku imate tamno i svijetlo polje. Kad imate tako izdvojivu grafiku boja postaje samo dodatak. Dok je kod trobojnih zastava najvažniji redoslijed boja, jer se jedino po tome razlikuju. Naša zastava bez grba se ne razlikuje od jedne od najstarijih, a to je Nizozemska. Dakle grb je osnova iz koje treba dizajnirati zastavu uključujući i boje: crvenu, bijelu i plavu kao kvadratna polja 3x6. Tako povijesni grb dobiva punu vrijednost u 21. stoljeću... Sve skandinavske zastave su nastale iz grbova (štit s križem), nestao je oblik grba i dobili su povijest u suvremenosti.

- Na pozivnoj izložbi plakata uoči SP "FOOT B-ALL MIX" napravili ste stilizirane brojeve na zgužvanim uznojenim dresovima. Kako bi nakon ovog iskustva izgledao post.SP. plakat?
- Još razmišljam...možda ga i napravim. Pričekajmo pobjedu koja bi se trebala ostvariti u nedjelju pa ćemo zapjevati redizajnirani slogan: "Neka pati kome smeta, kvadrati su na vrhu svijeta!"

- Čuli smo da ste se kao Sinjanin nakon plakata za Alku i Muzej Alke prihvatili zanimljivog posla za tvrtku iz Hrvaca. Ima li tu samo kvadratića ili samo slike?

- To je zanimljiv gospodarski projekt pod zaštićenim imenom "HRV". Slova ovog loga oblikuju tri vidljive od šest kvadratnih površina jedne kocke. Tako ćemo opravdati uvriježeni naziv kockica umjesto kvadrat ili kvadratić. Poduzetnik gospodin Jakov Lovrić svoje proizvode temelji na izvornoj proizvodnji u mjestu Hrvace, pa sam došao na ideju da su to zapravo "hrvacki" proizvodi. Ova lingvistička igra je i inače u narodu uobičajena u govornom jeziku. Time se i definira ruralni karakter proizvoda prave vrijednosti temeljene na izuzetnom podneblju i prostoru kojeg imamo, jer i "hrvacko je hrvatsko!".

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.