Mirovinska reforma - od jeseni će svatko sam moći odabrati koji mirovinski stup želi

BEČ,PAVIĆ

BEČ – „“Evo i ekskluzivne vijesti. Mogu najaviti da ćemo u sklopu Mirovinske reforme od jeseni omogućiti da svatko sam odabere i promijeni mirovinski stup odnosno Mirovinski fond putem sustava e-građanin“, poručio je hrvatskim građanima ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić, nakon plenarne sjednice dvodnevnog neformalnog sastanka Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO), koji je u formatu ministara rada i socijalnih pitanja završio u petak u Beču, u okviru austrijskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Zamoljen da ocijeni taj dvodnevni skup i kaže koje je on poruke poslao u svom obraćanju sudionicima plenarnog zasjedanja, ministar Pavić je rekao kako su središnje teme sastanka EPSCO Vijeća bile digitalizacija i robotizacija, novi tehnološki izazovi koji su otvorili niz novih pravnih i sigurnosnih pitanja. Između ostalog, i o njihovom utjecaju na tržište rada, važnost uspostavljanja odgovarajuće ravnoteže između fleksibilnosti rada i potrebe za zaštitom radnika te mogućnosti korištenja EU fondova i financiranja inovacija.

„Bilo je zanimljivo čuti izvješće OECD-a po tim pitanjima, uz naznaku kako još nije zabrinjavajuća situacija, ali eksponencijalnim rastom i robotizacije i digitalizacije na tržištu rada doći do značajnih promjena te EU-legislativa mora biti spremna odgovoriti na takove izazove“, istakao je, dodavši:„U svom sam govoru podupro taj put EU-legislative, ali sam isto tako istakao i mnoge projekte koje Hrvatska radi, posebice u digitalizaciji. Ulažemo preko 400 milijuna eura u digitalizaciju javne Uprave“.Napomenuo je nazočnima kako i ministar Uprave RH Lovro Kuščević ima mnogo projekata vezanih uz digitalizaciju i proširenje mnogih javnih usluga na e-građanin i e-servis.

“Istakao sam i koliko je važno jačati digitalne vještine među našim građanima. Zato mi je zadovoljstvo da u natječaju gdje spajamo, razvijamo think-tank-ove za razvoj javnih politika i jedna od 25 tema u natječaju od 76 milijuna kuna je digitalna pismenost, gdje će udruge i znanstvene institucije razvijati prijedloge javnih politika i programa za značajan razvoj digitalne pismenosti“, pojasnio je hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava.

Napomenuo je kako je bečki sastanak iskoristio i za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020. godine, kojom prigodom se ministar Pavić susreo sa svojom estonskom kolegicom, koju je pozvao da posjeti Hrvatsku.„Bio je to zanimljiv susret iz dva aspekta. Prvo jer je Estonija predvodnik u EU što se tiče digitalizacije i kako je istaknuto spremna je svoje iskustvo podijeliti s nama u uvođenju javnih servisa i javnih digitalnih usluga. Drugo, jer estonsko se predsjedanje EU smatra jednim od uspješnijih, te smo osigurali razmjenu tehničkih izaslanstava u vidu pripremanja Hrvatske za predsjedanje EU-om 2020 godine“, rekao je.

Ministar je završnog dana u Beču održao bilateralni sastanak i s portugalskim kolegom.„Iako nam se na prvi pogled nije činilo da imamo izuzetno velike sličnosti s izazovima na tržištu rada utvrdili smo da obje zemlje imaju sličnu problematiku i dogovorili smo da ćemo razmijeniti stručna i tehnička iskustva i vidjeti na koji način možemo riješiti problem nedostatka kvalificirane radne snage, edukacije postojeće radne snage, dugotrajnu nezaposlenost i probleme demografskog iseljavanja mladih i po tim ćemo pitanjima pokrenuti zajedničke projekte i suradnju“, dodao je nastavivši:

„Podsjetio sam da je hrvatska Vlada u prve dvije godine svoga mandata izdvojila preko 4,5 milijardi kuna u zapošljavanje i da je to dvostruko više nego kod prethodnih vlada, te postoji veća mogućnost apsorpcije EU-fondova, što kroz mjere aktivne politike što kroz specijalizirane programe. Najviše me veseli da smo podigli značajno uvjete i mogućnosti te iznose za samozapošljavanje mladih ljudi, koji osnivaju vlastite tvrtke“.

S hrvatske strane na sastanku u Beču, uz su ministra Marka Pavića sudjelovala je i pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH Nada Zrinušić.Vijećem je predsjedala austrijska ministrica za rad, socijalna pitanja, zdravstvo i zaštitu potrošača Beate Hartinger-Klein. Europska komisija je bila zastupljena na visokoj razini, povjerenicom za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thysse, s kojim se je susreo i naš ministar rada i mirovinskog sustava.

EPSCO Vijeće je omogućilo ministrima da razmijene i mišljenja o prijedlogu novog Višegodišnjeg financijskog okvira, posebno prijedlozima za novi Europski socijalni fond plus tzv. ESF + za razdoblje od 2021.-2027. godine.

Fenix-magazin/Snježana Herek/Foto: Snježana Herek

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.