Parking u Zagrebu od ponedjeljka skuplji 50 posto - osim novih cijena, stiže i peta zona?

Parking u Zagrebu od ponedjeljka skuplji 50 posto - osim novih cijena, stiže i peta zona?

Kao što je nedavno i najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, poskupljuje cijena parkiranja u hrvatskoj metropoli. Tako će od ponedjeljka 30.07.2018. g. Zagrepčani i njihovi gosti za sat  parkiranja u prvoj, tzv. crvenoj zoni, po novome morati izdvajati 10 umjesto dosadašnjih šest kuna, druga (žuta) zona koštat će pet kuna po satu umjesto dosadašnje tri, dok se u trećoj (zelenoj) cijena diže s 1,5 na dvije kune. Također, parking u prvoj zoni naplaćivati će se sat vremena dulje nego do sada, dakle, radnim danom do 22 sata. Osim toga, predložena je nova, peta,  parkirna zona, u kojoj će se parkiranje naplaćivati kunu po satu. Osim što promet u mirovanju poskupljuje vani, više cijene biti će i u svim javnim garažama, pa će primjerice, parking u garaži „Langić“ koštati 10 umjesto dosadašnjih 5 kuna.

Novim cijenama dobit Zagrebačkog holdinga bila bi uvećana za 38,7 milijuna kuna, a uz to bi se, kako promišlja gradonačelnik, potaklo građane da više koriste usluge javnog prijevoza.

Interesantno je primijetiti da su čak šest puta u proteklih jedanaest godina snižavane cijene parkinga u Zagrebu! Mijenjale su se, valja i to apostrofirati, i sveudiljno širile parkirne zone, povećavao se, dakle, njihov broj, ali poskupljenja nije bilo. Posljednje korigiranje cijena dogodilo se u travnju 2014. godine, kada su cijene došle na najnižu razinu u proteklih jedanaest godina.

Tako je sat parkiranja u prvoj zoni 2007. godine iznosio 16 kuna, a interesantno je da je baš u izbornoj 2009. godini pao na 14, godinu kasnije na 12, da bi u izbornoj 2011. sat parkinga koštao deset kuna. Dvije kune niži sat parkiranja, odnosno osam kuna, određen je u izbornoj 2013. godini, da bi posljednja cijena bila utvrđena u travnju 2014. godine. Eto poštovani korisnici usluga Zagrebačkog holdinga tko nam je kriv kada nismo u izbornoj godini.

Iako je Zagrebparking u debelom plusu očito je krivac za poskupljenje parkinga veliki gubitak ZET-a kojemu je zbog tramvajske  karte od 4 kune prihodi pali za 50,3 milijuna kuna, a pokaze, kako se doznaje, više ne kupuju ni zaposlenici Grada.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.