Na objavu agencije AP koja u naslovu Olivera naziva ex-jugoslavenskim, a ne hrvatskim pjevačem, odmah je stiglo reagiranje u kojem se takav naslov smatra tendencioznim. Naime, iako je dobar dio svoje karijere Oliver i ostvario unutar ex-Jugoslavije, sve do osamostaljenja Republike Hrvatske i doista je bio omiljen i diljem bivše države, slažemo se da je u naslovu moglo pisati hrvatski i ex-jugoslavenski pjevač. Za njim,sigurni smo, danas žali i veliki dio obožavatelja iz bivše države.

Dopisnik AP-a očito nije svjestan koliko je za Hrvatsku i samo spominjanje ex-Jugoslavije bolno, imajući u vidu domovinski rat u kojemu je Srbija bila agresor, a čitava Hrvatska podnijela ogromne žrtve. A Oliver je više no itko znao cijeniti tu žrtvu za samostalnu i slobodnu Hrvatsku, svoju jedinu domovinu. Zato zaslužuje da ga se spominje kao hrvatskog, a ne kao ex-jugoslavenskog pjevača. Zapravo, trebalo je pisati: Otišao je veliki hrvatski pjevač kojega je voljela cijela ex-Jugoslavija. Pokoj mu duši.

Prenosimo original objave i reagiranja.

POPULAR EX JUGOSLAVIJA SINGER OLIVER DRAGOJEVIĆ DIES AT 70

ZAGREB, Croatia (AP) — Oliver Dragojevic, one of the most popular pop singers in the former Yugoslavia, has died at 70.

Croatian media say Dragojevic died early Sunday in a hospital in his hometown of Split, a city on Croatia's Adriatic coast. He was diagnosed with lung cancer a year ago.

Dragojevic gained huge following in the former Yugoslavia with his romantic hits sung in a specific Dalmatian dialect of Croatia.

Dragojevic remained popular among former Yugoslavs even after the country broke up in a war in the 1990s. Media throughout the region have reported his death, describing Dragojevic as a "legendary singer."

Although highly popular in Serbia, he refused to stage concerts there after the bloodshed of the 1991-95 Croatian war for independence against the Serb-led Yugoslav army.