U Varaždinskim Toplicama od sada možete iznajmiti bicikle, prvih pola sata je besplatno

U Varaždinskim Toplicama od sada možete iznajmiti bicikle, prvih pola sata je besplatno

Grad Varaždinske Toplice priključio se pametnim gradovima te građanima i gostima omogućio korištenje javnih bicikala – prvih mjesec dana 30 minuta vožnje dnevno je besplatno!

Tri električna i tri klasična bicikla u pogon su puštena u petak, a građanima i posjetiteljima Varaždinskih Toplica tako je omogućeno unajmljivanje javnih bicikala 24 sata dnevno tijekom sedam dana u tjednu, koji su trenutno postavljeni na jednoj lokaciji. Prvih mjesec dana 30 minuta dnevno vožnje bit će besplatno za sve korisnike, a potom će vožnja bicikala biti moguća po iznimno povoljnim cijenama.

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković rekla je da za početak valja vidjeti koliko će domaći ljudi i gosti biti zainteresirani, iako, sudeći prema iskustvu drugih pametnih gradova koji su već pokrenuli ovaj projekt, nema sumnje u to da će interes biti dobar.

– Ako bude potrebe, naravno da ćemo pronaći još jednu lokaciju da postavimo e-bicikle, a i one klasične. To je novi način rekreacije, a gosti kada budu dolazili u Varaždinske Toplice, putem aplikacije će moći vidjeti da ovdje imamo dostupne bicikle, pa ih neće morati voziti sa sobom i trošiti više goriva na vožnju, kupovati nosače i slično. Znat će da se na našem području mogu rekreirati i javnim biciklima te je to dodatna vrijednost našim turističkim uslugama – istaknula je Ratković.

Kako usluga funkcionira i gdje pronaći bicikle?

Javni gradski bicikli mogu se lako unajmiti putem pametnog telefona i biti spremni za vožnju za manje od tri sekunde, a sve što je potrebno, jest preuzeti Nextbike aplikaciju, registrirati se i aktivirati račun.

Registracija je besplatna i omogućuje korištenje računa za vožnju bilo kojim Nextbike gradom širom svijeta. Aktivacija računa iznosi jednokratno 10 eura i uplaćeni iznos služi za vožnje ili aktivaciju pretplate. Aplikacijom se bicikl locira na mapi i otključava skeniranjem QR koda. Za završetak vožnje potrebno je pratiti upute unutar aplikacije i sigurno parkirati bicikl na stalak te zaključati lokot za završetak najma. Korisnici smiju bicikle ostaviti samo na označenim službenim stanicama.

Stalni korisnici mogu odabrati godišnju pretplatu za javne bicikle koja iznosi 26,54 eura i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta za svaki najam tijekom cijele godine. Cijena najma nakon 30 minuta iznosi 1,32 eura za električne ili 0,66 za klasične bicikle za novih pola sata vožnje. Godišnja pretplata vrijedi u svim gradovima i općinama u Hrvatskoj.

Za ostale korisnike, povremeno korištenje bicikala naplaćuje se 1,32 eura za 30 minuta najma za električne bicikle, odnosno 0,66 eura za klasične bicikle.

Bicikli su u Varaždinskim Toplicama dostupni na lokaciji Centar, a za više informacija o raspoloživosti bicikala po stanicama i lokacijama dovoljno je otvoriti aplikaciju Nextbike. Pametni gradski bicikli opremljeni su novim pametnim sustavom zaključavanja te GPS uređajima, što će dodatno osigurati korištenje bicikala.

 Nextbike je prisutan u više od 40 gradova i općina u Hrvatskoj s više od 180 tisuća registriranih korisnika usluge Nextbike.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.