Dani Varaždinske županije slavit će se širom županije programom od srednjeg vijeka do modne revije i humanitarne operete

ČAČIĆ, RUNAC, MARTINČEVIĆ

Dani Varaždinske županije ove će se godine održati od 6. do 16. rujna, a tijekom deset dana za građane je pripremljen raznovrstan i bogat program. Najavili su to 30. kolovoza, na konferenciji za medije župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac i posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević. Prvi dio programa najavio je predsjednik Županijske skupštine mr. sc. Alen Runac.

 - Ove godine obilježavamo 25. godina naše Županije. Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije, bit će služena u četvrtak, 6. rujna, u 18 sati u Varaždinskoj katedrali, a u petak, 7. rujna, u 10.00 sati će kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju biti položeni vijenci u spomen na sve preminule građane i branitelje Županije – rekao je Runac. U petak u 18 sati će u HNK-u u Varaždinu biti održana svečana sjednica Varaždinske županije, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja Županije za 2018. godinu.

Počasni građanin Varaždinske županije je Zlatko Dalić

Počasnim građaninom Varaždinske županije je proglašen Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, nagradu za životno djelo dobit će Jagoda Kralj Novak, nagrada za iznimna postignuća dodijeljena je Glazbenoj školi Varaždin, nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu pripale su Varaždinskom obrtničkom glazbenom društvuDVD-u Visoko te Lidiji Horvat-Dunjko, poznatoj sopranistici i opernoj divi.

Programi za građane počinju u subotu, 8. rujna, na sam Dan Županije, a sadržajan, bogat i atraktivan program najavila je posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević. -  U 10 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu Husarska garda obaviti prijavak županu, a u isto vrijeme počet će i druženje žena poduzetnica i obrtnica te razgovor o aktualnim temama. Navečer nas očekuje poslastica za sve ljubitelje mode jer je u 18 sati na redu modna revija u Skupštinskoj dvorani Županijske palače koju će nositi same poduzetnice i poznate Varaždinke – naglasila je Martinčević, koja je ujedno pozvala sve žitelje Varaždinske županije na događanja koja su po prvi puta otvorena prema svim građanima te se nalaze na nekoliko lokacija po cijeloj Županiji. Predstava za djecu u organizaciji Viteškog reda Sv. Nikole „Traži se vitez hrabar“ održati  će se u atriju Županijske palače od 9 do 12 sati u nedjelju, 9. rujna, dok će istoga dana u 17 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu početi 15. Smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije, a iz Novog Marofa poletjeti će i balon koji je oslikan upravo Rabuzinovim motivima.U utorak, 11. rujna, u 18 sati u atriju Županijske palače bit će održana predstava „Singerica“ Jagode Kralj Novak, kazališne, filmske i televizijske glumice, ovogodišnje dobnice Nagrade za životno djelo Varaždinske županije.

Dan Županije slavi se širom Županije

Građane u srijedu, 12. rujna, u 20 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu očekuje koncert nuSynergetic Orchestra. U petak, 14. kolovoza, u 18 sati u HNK u Varaždinu na redu je glazbena poslastica, opereta „Vesela udovica“ u izvedbi Lidije Horvat-Dunjko, poznate sopranistice. Opereta će biti humanitarnog karaktera te će sredstva biti za Zakladu Vita. U subotu, 15. rujna, u atriju Županijske palače od 10 do 13 sati održat će se program u organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije i Općine Vinica.Od 10 do 12 sati građani će, baš kao i prošle godine, imati priliku razgledati Županijsku palaču uz vodstvo turističkog vodiča.Program u subotu završava u Vidovcu, gdje će u 19 sati početi koncert Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva, koje ove godine slavi 80. obljetnicu rada, za što će im biti uručena Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu.U nedjelju 16. rujna, u Paki će se cijeloga dana održavati već tradicionalna manifestacija Dani vrganja. Ovogodišnji Dani Županije završavaju u nedjelju, 16. rujna, biciklijadom „Županija na dva kotača“, koja će biti održana prvi put.

- Svi programi su zaista zanimljivi i mislim da će ljudi prepoznati napor koji ovdje činimo  da to bude drugačije i bolje te da bude orijentirano prema građanima da imamo što više pozitivnog dojma oprtimizma, dobre volje, a sve to skupa nam nedostaje. Dobrodošli! – poručio je župan Radimir Čačić i najavio je da će se sljedeće godine ti programi obogaćivati i proširivati.Varaždinska županija je, rekao je ujedno i najstarija županija u Hrvatskoj jer prvi zapis o njezinom postojanju datira iz 1134. godine, dok se ime Varaždina kao grada prvi puta spominje 1181. godine, rekao je župan Čačić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.