U subotu u atriju Županijske palače prvi put program u povodu Međunarodnog dana starijih osoba

NATALIJA, JADRANKA

U subotu u atriju Županijske palače prvi put bit če održan prigodni program u povodu obilježavanja 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba.Varaždinska županija će prigodnim programom u atriju Županijske palače ove subote, 29. rujna, prvi put obilježiti Međunarodni dan starijih osoba. Na današnjoj konferenciji za medije Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana, i Jadranka Bahlen, županijska vijećnica i predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, osvrnule su se na izdvajanja Varaždinske županije za starije osobe i umirovljenike, rad Saveza te su najavile program događanja.

 Županija snažno podupire umirovljenike i starije osobe s područja Županije, kao i rad Saveza udruga umirovljenika, istaknula je Natalija Martinčević.

- Ove godine smo izdvojili 90.000 kuna više za rad i aktivnosti Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, što je gotovo trećina ukupnog iznosa kojeg izdvajamo za rad Saveza, tako da on sada raspolaže s 340.000 kuna za božićne i uskršnje poklone, sportska druženja, razne kulturne manifestacije i aktivnosti. Kroz proračun smo sa 72.000 kuna financirali konkretne projekte udruga umirovljenika koje su se prijavile na natječaj. Osim toga, Županija je prvi put osnovala Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi koji je već krenuo s konkretnim mjerama. Prihvaćena je inicijativa Reformista kojom će pravo na određeni broj besplatni autobusnih karata, uz umirovljenike s područja Županije, prvi put moći koristiti i umirovljenici s područja Grada Varaždina. Velika i značajna ulaganja, a koja su najviše usmjerena na umirovljenike i osobe starije životne dobi, su ulaganja u zdravstvo. Novi, reprezentativni i suvremeni centar za palijativnu skrb u Novom Marofu, obnova svih zgrada u krugu Opće bolnice Varaždin te obnova svih objekata Doma zdravlja Varaždinske županije od važnosti je za podizanje kvalitete zdravstvenih usluga za naše najosjetljivije skupine društva – naglasila je Martinčević.

 Savez udruga umirovljenika broji više od 9.200 članova i u njemu je ukupno 31 udruga, a predsjednica Saveza Jadranka Bahlen pohvalila je suradnju s Varaždinskom županijom.

 -  Ove subote, 29. rujna, u atriju Županijske palače predstavit ćemo aktivnosti Saveza udruga umirovljenika. Sudjelovat će 11 udruga, i to udruge iz Gornjeg Kneginca, Trnovca Bartolovečkog, Ljubešćice, Novog Marofa, Varaždina, Martijanca, Lepoglave, Vinice, Varaždinskih Toplica i Bednje. Nažalost, nismo mogli predstaviti sve udruge, pa smo išli ključem da budu pokrivena sva područja naše županije. Udruge će se predstaviti autohtonim proizvodima kao što su domaći kolači, likeri, suhomesnati proizvodi, čvarci, kruh iz krušnih peći i mnogi drugi. Na štandovima će izložiti svoje radove koje izrađuju u sklopu aktivnosti u udrugama, a sve to bit će popraćeno pjesmom naših članova – najavila je Jadranka Bahlen.

 Posebna savjetnica župana Martinčević pozvala je sve građane, a posebno umirovljenike i osobe starije životne dobi da se pridruže i drugim aktivnostima koje će se provoditi u sklopu obilježavanja ovog datuma.

Provedene će biti sljedeće aktivnosti: Srijeda, 26. rujna:  od 17 do 19 sati - Udruga za umirovljenike i osobe starije životne dobi „Solidarnost“ – Besplatni pregled sluha u prostorijama 3. mjesnog odbora u Zagrebačkoj 17 Ponedjeljak, 1. listopada: Posjet župana i suradnika korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu

Utorak, 2. listopada: u 16 sati - Savjet umirovljenika i osoba starije životne dobi Varaždinske županije u Domu za starije i nemoćne -  javna tribina  „Sigurnost starijih osoba“ – prometna sigurnost, opasnost od prevara i krađa. Međunarodni dan starijih osoba svake godine obilježava se 1. listopada, i to od 1990. godine kada je taj datum i službeno proglasila Glavna skupština UN-a.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.