U Međimurju održan stručno znanstveni skup o palijativnoj skrbi

PALIJATIVA

S ciljem stjecanja što većih kompetencija u palijativnoj skrbi, u Tehničko inovacijskom centru u Čakovcu održan je stručno-znanstveni skup „10 kompetencija u palijativnoj skrbi“. Održan je 27. i 28. rujna u organizaciji Doma zdravlja Čakovec, Udruge „Pomoć neizlječivima“ i Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi uz podršku Međimurske županije. Stručni suradnici iz cijele Hrvatske tako će u Čakovcu slušati predavanja i iskustva drugih zemalja, osobito Velike Britanije koja ima najrazvijeniji sustav palijativne skrbi, a iz koje su stigli predavači David Oliver i Dawn Dark.U ime domaćina, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić zaželio je srdačnu dobrodošlicu polaznicima sa nadom da stečena znanja implementiraju u svojim sredinama.

Koncept palijativne skrbi u Međimurju predstavila je Renata Marđetko Bermanec, koordinatorica za palijativnu skrb u Međimurskoj županiji istaknuvši kako je osnovni cilj putem konkretnih primjera, radionica i komunikaciju osvojiti potrebne kompetencije. „Stoga je ovaj stručno znanstveni skup koji se događa u Međimurju važan za razvoj palijativne skrbi u cijeloj Hrvatskoj jer je razrađen prema smjernicama Europskog društva za palijativnu skrb (EAPC) i uključuje 10 ključnih tema: koncept palijativne skrbi, timski rad, komunikaciju, etiku, fizičke simptome, psihosocijalnu skrb, duhovnu skrb, žalovanje te brigu za one koji brinu o palijativnim bolesnicima“.

Načelnica Odjela za izvanbolničku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva Sanja Predavec naglasila je kako je palijativna skrb u Hrvatskoj dio Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2017.- 2020. godine, te je u tom lancu važno povezati mnoge čimbenike, od volontera do duhovnika. Program realizacije palijativne skrbi i pokrenut je u 17 županija, među kojima je međimurski sustav u samom vrhu zbog uspostave skrbi na primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i na bolničkoj razini. 

Župan Matija Posavec svojim dolaskom podržao je znanstveni skup te, prilikom otvorenja, govorio o razvoju zdravstvenog sustava u Međimurju, investicijama i ulaganjima u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. „Shvatili smo na vrijeme koliko je važna palijativna skrb te je posljednjih nekoliko godina intenzivno razvijamo kroz Dom zdravlja. Završetkom rekonstrukcije Županijske bolnice i preseljenjem odjela u nove prostore dobit ćemo slobodnu zgradu u krugu svih zdravstvenih ustanova i pretvoriti je u hospicij“. Tijekom dva dana desetak predavanja održat će stručnjaci iz Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske.Svoju podršku „10 kompetencija u palijativnoj skrbi“ dala je i pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.