Skijalište Obertuern iz godine u godinu privlači i sve više više Hrvata

OBERTAUERN

U klubu Društva hrvatskih književnika na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu predstavljeno je jučer jedno od najboljih austrijskih skijališta - Obertauern, na kojemu je, kako kažu domaćini, snijeg zajamčen, a godišnje to gorje, radi skijanja, posjeti oko 50.000 Hrvata, koji čine četiri do pet posto ukupnog broja gostiju i ostvare do 15.000 noćenja u zimskom razdoblju.O skijaškoj sezoni 2018./2019. te ponudi Obertauerna koja je iz godine i godinu sve uzbudljivija i maštovitija predstavnike medija upoznao je Mario Siedler, direktor turističkog ureda te snježne regije dok je domaćica predstavljanja bila Sandra Piro, direktorica tvrtke Saturnus promocije.

Obertauern privlači posjetitelje raznolikom ponudom za cijelu obitelj, a u tekstu njihove PR službe kaže se: Legendarnom bavarskom političaru Franzu Josefu Straußu pripisuje se izjava: „Tamo gdje sam ja tamo je sam vrh. Čak i kad sam dolje, dolje je vrh”. U Obertauernu ne postoji dolje, jer u ovom je mjestu sve nekako na vrhu: početak naziva mjesta, skijalište, après ski.Najveći adut kojim se diči ovo cijenjeno zimovalište u pokrajini Salzburg njegov je položaj:nalazi se 90 kilometara južno od Mozartova grada, a podjednako je dostupno i iz Beča i Münchena. Brze i povoljne zrakoplovne linije do Salzburga i Klagenfurta uz kombi prijevoz od zračne luke do Obertauerna i natrag čine „snježnu zdjelu Austrije” omiljenom destinacijom prema sloganu „Doletite na snijeg”. Iz središta mjesta na visini od 1740 m, staze se šire planinskim obroncima poput žbica na velikom kotaču sve do visine od 2313 metara.

Zahvaljujući osobitim vremenskim prilikama u Visokim Turama snježni oblaci ispuštaju svoj teret na Obertauern i sa sjevera i s juga. Snijeg često zapadne već u listopadu i zadržava se sve do svibnja, dakle gotovo sedam mjeseci. Koliko je Obertauern siguran što se tiče snijega, potvrdila je 2016. godine studija tirolskog stručnjaka za skijaški turizam Günthera Aignera. S 264 centimetara srednje maksimalne visine snijega, Obertauern vodi na popisu sedam austrijskih zimovališta najbogatijih snijegom.

Legendarni “krug po Turama”: najljepši krug otkad postoji skijanje

U brojnim kućama i hotelima u Obertauernu još su izložene fotografije Beatlesa kako izvode vratolomne spustove na stazama Obertauerna. „Fantastična četvorka” pomogla je u stvaranju međunarodnog ugleda koji Obertauern već desetljećima sve više učvršćuje. No još i više od slavnih osoba, sjajnom glasu Obertauerna kao idealnog skijališta pridonio je genijalni raspored i umrežavanje vučnica.

„Ski in – Ski out” funkcionira iz svake točke u mjestu pa se skijaši u svega nekoliko zamašaja  nađu usred staze. Vučnice su postavljenje tako da omogućuju obilazak svih staza, bilo u  smjeru kazaljke na satu ili suprotno od kazaljke na satu, sve dok se ne vratite na polaznu  točku. Ova jedinstvena skijaška arena naziva se krug po Turama”, a čini je 26 suvremenih  žičara i vučnica koje dovoze skijaše na stotinjak kilometara povezanih staza. Za djecu i mlade postoje dvije varijante popularnog kruga po Turama prilagođene njihovoj  vještini i kondiciji. Krug s Bobbyjem,” nazvan po Bobbyju”, maskoti mjesta, namijenjen je mlađoj djeci, a My Track” je namijenjen naprednijoj djeci i mladima kao pandan stazi za odrasle. Zabavni park, staza za mjerenje vremena, staza strave i staza s grbama na obje  kružne staze potiču mlade posjetitelje da svoje doživljaje u Obertauernu dijele pod hashtagom #LOVEOBERTAUERN.

I mališani su na samom vrhu

Obertauern nije puko igralište za yuppije, on je puno više od toga; atmosfera Obertauerna privlači sve dobne skupine, što se vidi po brojnim obiteljima s djecom koje ćete zateći na stazama i u hotelima. U mjestu radi sedam škola skijanja i snowboardanja koje se s puno  ljubavi brinu za male skijaše. U obiteljskom skijaškom parku Medo Bibo djeca se kroz igru upoznaju sa snijegom i skijama, dok djeci različitih razina skijaškog umijeća na raspolaganju  stoje tri staze.

Djecu koja su već sigurna na skijama očekuju šezdesetak kilometara laganih staza i prilično neobična iznenađenja kao što su dječji iglu i jeziva skijaška staza strave u Parku bajki uz žičaru Schaidberg. Za djecu koja još ne znaju skijati u Obertauernu postoji dječji vrtić za posjetitelje – „Kinderland Obertauern” – gdje o djeci skrbe stručno osposobljene odgajateljice. Roditeljima je zajamčen miran i neopterećen odmor, bez obzira žele li uživati u zimskim sportovima ili u wellnessu.

Ravne ili s hupserima i pune uzbuđenja

Kad se skijaši i snowboarderi povuku sa staza na après ski događanja u mjestu, počinje drukčija predstava. Bezbrojni ratraci jurcaju gore-dolje padinama, ravnajući ili stružući, kako bi sportaši sljedeće jutro mogli uživati u savršeno pripremljenim stazama. Suprotnost savršeno poravnatim stazama je „Gamsleiten 2”, jedna od najstrmijih staza s hupserima u Europi, koja predstavlja pravi izazov i pustolovinu za najbolje skijaše i snowboardere.

Omiljeno sastajalište boardera i freestylera je snježni park „The Spot”. Od početničkih beginner linesa” i railsa do boksova i skokova ovdje je dostupno sve što shredderi cijene. Obertauern je otkrila i zajednica snowkitera. Mjesto susreta ljubitelja ovog spektakularnog trendovskog sporta je škola snowkitinga. Izvrsna ponuda na vrhu

Après ski i noćni život Obertauerna vrlo su raznoliki, a u klubovima glazbu puštaju DJ-i iz europskih metropola. Ljubitelji ugode i gurmanskog načina života uživat će u brojnim izvorno alpskim lokalima. Početak sezone u Obertauernu se tradicionalno obilježava velikom proslavom tako da će 1. prosinca 2018. na legendarnom koncertu otvorenja skijaške sezone sve od sebe dati austrijski band WANDA da bi oduševio svoje obožavatelje u Obertauernu. Tradicionalna povorka krampusa u kojoj sudjeluju stotine krampusa te Ö3 party održat će se 8. prosinca 2018.

Posjetitelji Obertauerna u prosincu 2018. moći će u prvom redu doživjeti adventska događanja. Adventski sajam na najvišoj nadmorskoj visini u pokrajini Salzburg ove godine prvi put otvara vrata između 29. studenoga 2018. i 22. prosinca 2018., tjedno od četvrtka do subote, od 16 do 21 sati. Na štandovima će se prodavati poslastice, prirodni proizvodi i rukotvorine iz domaće radinosti, karakteristični za regiju. Glazba, književne večeri, čitanje bajki za djecu i druga događanja stvorit će čarobno božićno ozračje.

Kraj sezone označava natjecanje Gamsleiten Kriterium od 5. do 7. travnja 2019., a sezona na  samome vrhu završava 1. svibnja. Draž je takve raznolikosti u tome da je možete, ali ne morate iskoristiti. Skijašima koji su se tijekom dana izmorili na stazama možda će najpoželjnija mjesta biti baš hotelska sauna i udobni kutak uz kamin. Jer, boravak na samome vrhu prilično je naporan.

Obertauern zimi kratki pregled

 Zima 2018./2019.

Adresa

Tourismusverband Obertauern Pionierstraße 1, A-5562 Obertauern Pokrajina Salzburg, Austrija

tel.: +43-(0)6456-7252

faks: +43-(0)6456-72529

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. internet: www.obertauern.com

Gdje se nalazimo:

Obertauern se nalazi 90 km južno od Salzburga. Mjesto leži na nadmorskoj visini od 1740 m, a skijalište na 1630 do 2313 m.

Udaljenost do drugih gradova: München 220 km, Beč 320 km

 Dolazak automobilom:

Autocestom A10 (Tauernautobahn) Salzburg-Villach vozite do skretanja za Graz, odatle državnom cestom (Bundesstraße) B99 do mjesta Radstadt, zatim pratite cestovne oznake do Obertauerna (20 km).

 Dolazak vlakom:

Najbliža željeznička postaja je Radstadt (20 km), odakle za Obertauern vozi direktni autobus.

 Zrakoplovom:

Najbliže zračne luke su Salzburg (90 km) i Klagenfurt (140 km), koje su s Obertauernom povezane povoljnim kombi prijevozom. Povoljne letove iz brojnih njemačkih gradova za Salzburg i Klagenfurt održava TUIfly. Zračna luka München udaljena je 220 km.

 Smještaj:

U Obertauernu postoji oko 150 hotela, pansiona, prenoćišta i apartmana u svim cjenovnim kategorijama, kao i šest hostela za mlade.

 Zimska sezona:

Predviđeni početak sezone je 21. studenoga 2018., a završetak 1. svibnja 2019.

 Žičare i vučnice:

26 žičara/vučnica kapaciteta 50.248 osoba na sat:

 1 kružna žičara s kabinama za osam osoba

2 kombinirane žičare 8/10 sa osmerosjedima i gondolama za deset osoba

  • osmerosjedežnica s vozilima rasklopivo pričvršćenima na uže

6 šesterosjedežnica s vozilima rasklopivo pričvršćenima na uže

4 četverosjedežnice s vozilima rasklopivo pričvršćenima na uže

4 četverosjedežnice s vozilima stalno pričvršćenima na uže

2 dvosjedežnice

6 vučnica

Staze:

100 km, od čega 61 km lakše (plave oznake), 35 km srednje (crvene oznake) i 4 km teške kategorije (crne oznake staza), po kategorizaciji prema međunarodnom standardu.

 NOVO!

Žičara Plattenkar:

Kombinirana žičara s osmerosjedima i gondolama za 10 osoba, izrađena od kvalitetnih prirodnih materijala kao što su siva loden tkanina i koža.

 

Vožnje za neskijaše:

Žičare Grünwaldkopf i Zehnerkar prevoze i osobe bez skijaške opreme (posjetitelje restorana s terasama za sunčanje).

 Dobro jutro, Obertauern:

Svake srijede šesterosjedežnica Gamsleiten I te žičare Achenrain i Zehnerkar počinju s radom već u 8:30 h.

 Noćno skijanje:

Žičara Edelweiß otvorena je za noćno skijanje svakog ponedjeljka i četvrtka od 19 do 22 h.

Dužina staze je 1,5 km. Dostupno uz karte koje vrijede najmanje 1,5 dan. Salzburg Super Ski Card ne vrijedi za noćno skijanje. Informacije: Žičara Edelweiß, blagajna Plattenkar, tel.: +43-(0)6456-722118

 Nadregionalne skijaške iskaznice:

Skijaška iskaznica za Obertauern koja vrijedi 1,5 i više dana omogućuje skijanje i u petnaestak kilometara udaljenom skijaškom području Grosseck-Speiereck,  u mjestima Mauterndorf / Sankt Michael im Lungau (10 žičara, 50-ak km staza, od 1000 m do 2400 m n. v.).

 

LUNGO: Tarifno područje Lungau – Katschberg – Obertauern:

Karte za vučnice koje vrijede 2 ili više dana, uključujući i za noćno skijanje u Obertauernu.

 Salzburg Super Ski Card

Užitak u snijegu zahvaljujući najvećoj na svijetu mreži skijaških područja za koja vrijedi ista skijaška iskaznica, po želji za 3–14 dana. Dostupne su i sezonske karte, kao i sezonska pretplata.

 Skijaški autobus:

Svi posjetitelji Obertauerna imaju besplatan prijevoz autobusom od Untertauerna do Twenga. Skijaška iskaznica za Obertauern s oznakom „“Bus” omogućava besplatan prijevoz do Radstadta i Mauterndorfa. Sa iskaznicom Salzburg Super Ski Card je moguće besplatno korištenje autobusa za namjene bavljenja alpskim sportovima.

Staze za mjerenje vremena:

Vučnica Sonnenlift 3, žičara Schönalm, vučnica Schrotteralm, vučnica Kirchbühel

 Staze za mjerenje brzine:

Žičara Zentralbahn, žičara Grünwaldkopf

Super Seven:

Sedam najviših točaka u skijaškom području Obertauern uz mogućnost odabira mjesta polaska bilo kojoj od polaznih postaja žičare (označenih sa S7):

 

  • Žičara Seekareck
  • Žičara Panoramabahn
  • Žičara Hundskogel
  • Žičara Plattenkar
  • Žičara Schaidberg
  • Žičara Gamsleiten 2
  • Žičara Zehnerkar

 

Krug po Turama:

Oko mjesta je raspoređeno 26 žičara i vučnica koje čine jedinstvenu skijašku arenu. Crveni krug kreće se u smjeru kazaljke na satu, a zeleni krug suprotno od kazaljke na satu. Pametno osmišljen sustav omogućuje vam da s jedne polazišne postaje žičare na skijama napravite cijeli krug po Turama i ponovno se vratite na polazište. Tijekom vašeg boravka, vaš automobil je na odmoru. Do vučnica možete stići na skijama izravno iz hotela. Preko ceste vode široki skijaški mostovi.

 Dječji krug po Turama:

Poznati i omiljeni krug po Turama postoji u dvije verzije i za djecu i mlade, ovisno o vještini i kondiciji mladih skijaša.

Krug s Bobbyjem je zabavna i raznolika kružna staza za mlađu djecu, nazvana po snježnom zecu Bobbyju, maskoti mjesta; kružna staza My Track izazovnija je i zabavnija varijanta za napredniju djecu i mlade. U obje opcije, zabavni park, staza za mjerenje vremena, staza strave i staza s grbama potiču mlade posjetitelje da svoje doživljaje u Obertauernu objavljuju pod hashtagom #LOVEOBERTAUERN.

 

Škole skijanja:

Škola skijanja i snowboardanja Silvia Grillitsch & Partner

tel.: +43-(0)6456-7462

Škola skijanja i snowboardanja gospođe Holle

tel.: +43-(0)6456-72009 10

Škola skijanja Koch

tel.: +43-(0)6456-72285

Škola skijanja i snowboardanja Krallinger

tel.: +43-(0)6456-72007

Škola skijanja i snowboardanja Top

tel.: +43-(0)6456-7678

Škola skijanja i Freeride Center NAC

tel.: +43-(0)664-1634927

Škola snowboardanja Blue Tomato

tel.: +43-(0)6456-20036

Škola skijaškog trčanja Gnadenalm Simon

tel.: +43-(0)664 4139518

 Snowbiking:

Škola snowbikinga Koch, Hermann Koch

tel.: +43-(0)6456-72285

Snowkiting:

Škola snowkitinga „Hang on”, Florian Schmaldienst

tel.: +43-(0)699-14612666

 Skijaški skokovi:

Škola skijaških skokova Florian Greimel

tel.: +43-(0)650-3422897

Skijaške ture:

Na upit u školama skijanja

 Snježni park:

Pored četverosjedežnice Kehrkopf uređen je snježni park THE SPOT” u kojem se snowboarderima i freeskierima nude „beginner lines”, „rails”, boksovi i skokovi.

 Penjanje po ledu:

Kad temperature padnu ispod ništice, zaledi se vodopad Johannes stvarajući savršene uvjete za penjanje po ledu.

Škola skijanja CSA Silvia Grillitsch, tel.: +43 6456 7462

 Zimske segway ture:

Škola skijanja CSA Silvia Grillitsch, tel.: +43 6456 7462

 Vožnja zimskim krajolikom na električnom fatbikeu:

Škola skijanja CSA Silvia Grillitsch, tel.: +43 6456 7462

 Skijaško trčanje:

Staza Hundsfeld, 6 km (srednje teška):

Ulaz na ovu sunčanu stazu nalazi se sjeverno od sportskog centra. Staza se proteže kroz rezervat prirode Hundsfeldmoor, a završava brzim spustom natrag u smjeru sportskog centra. Drugi ulaz nalazi se u neposrednoj blizini poligona za kiteboarding.

 Staza Svjetskog kupa (Weltcuploipe), 10 km (srednje težine do teška):

Ulaz na ovu atraktivnu stazu srednje težine smješten je iza parkirališta P2 (iza žičare Zehnerkar). Staza vodi od najniže točke prijevoja do Felseralma i natrag. Ova je staza savršena za skijaške trkače u dobroj formi.

 Staza Gnadenalm, 15 km (lagano − srednje − teško):

Ulaz na stazu nalazi se oko 5 km sjeverno od Obertauerna uz Gnadenalm, a staza sadržava sve stupnjeve težine stilova „skating” i „klassik”. Dostupno i autobusom za skijaše.

 Staza za skijaško trčanje Twenger Au

Ova dugačka 23 km staza povezuje mjesta Tweng i Mauterndorf. Ulazi na stazu: Franzbauer u središtu Twenga, pored skladišta za drva na lokaciji Twenger Lantschfeld, preko puta Purnbauera na lokaciji Vordertweng i uz postaju Maly.

 Staza za skijaško trčanje Taurach

Ova staza dužine 13 km povezuje Untertauern i Radstadt.

Sanjkanje:

Staza za sanjkanje dugačka 1,5 km s mogućnošću najma sanjki i taksijem za sanjkaše nalazi se neposredno uz Gnadenalm (postoji i mogućnost noćnog sanjkanja). Telefon +43-(0)6456-7351.

 Prirodno sanjkalište (5 km) na poravnatoj šumskoj stazi počinje na lokaciji Südwienerhütte. Potkraj zime, kad zatopli, za sanjkanje upitajte na telefon +43- (0)664-3436342.

 Vožnje konjskim saonicama:

Uz Landhotel Postgut u Twengu +43-(0)6471-20206 i uz Gnadenalm +43-(0)6456- 7351

 Biatlon:

Streljana za biatlon uz Gnadenalm svakome omogućuje bavljenje biatlonom. Nije potrebno predznanje. Idealno za tvrtke i nagradna događanja.

Za posjet i rezervacije streljane nazovite +43-(0)6456 20085

Airboarding:

Na trbuhu s glavom prema naprijed, airboarderi jure u dolinu na supermodernom zračnom jastuku koji amortizira sve neravnine. Ovaj spektakularni sport zahtijeva hrabrost i spretnost. tel.: +43-(0)6456-7462

 Čuvanje djece:

Kinderland Obertauern: za mališane se brinu stručno osposobljene odgajateljice. Prikladno za djecu stariju od 10 mjeseci, moguća je i konzumacija ručka.

tel.: +43 6456 725224, www.kinderbetreuung.cc, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 Tijekom cijele zime za djecu i tinejdžere:

Besplatno skijanje za djecu do 5 godina u pratnji roditelja

è Paket Bobbyjevih snježnih pustolovina s tečajevima skijanja i snowboardanja u razdoblju

  1. siječnja − 2. veljače 2019. i 6. − 13. travnja 2019.

Učenje zimskih sportova kroz igru u obiteljskom skijaškom parku Medo Bibo

Dječji iglu, skijaška kuća strave kroz koju se može skijati, trening sigurnosti u slučaju lavine, tehnika telemark, penjanje po ledu

Škola i tečajevi freestylea i freeridea

 

 

Dodatne informacije: Turistička zajednica Obertauern, telefon +43-(0)6456-7252, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., internetska stranica: www.obertauern.com

 

Kontakt za medije: Aviareps Tourism GmbH, Charlotte Sachs, tel. +49-(0)89-552533-411, Josephspitalstraße 15, D-80333 München, e-mail: csachs@Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..com

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.