Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" na prijemu kod varaždinskog župana Radimira Čačića

polaznici ratne škole

Danas su Varaždinsku županiju u sklopu studijskog putovanja posjetili polaznici  XXI. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" te su tom prigodom posjetili i Županijsku palaču gdje ih je primio župan Radimir Čačić.Ovaj naraštaj polaznika Ratne škole broji 13 polaznika, od čega je 9 polaznika iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, po dvoje iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Makedonije te jedan polaznik iz Crne Gore. Polaznike Ratne škole je predvodio brigadir Jasenko Krovinović, a s polaznicima je u pratnji bio i načelnik Katedre taktike iz  Dekanata HVU-a brigadir Marijan Kretić.

Župan Čačić izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom te je dragim gostima prezentirao bogatu povijest Varaždinske županije, ali im i ispričao tijek Varaždinskih dana rata u kojima je i sam sudjelovao.- Drago mi je da imam prilike ugostiti polaznike Ratne škole i upoznati ih s našom poviješću koja je iznimno bogata. Najstarija smo županija i u ovoj Županijskoj palači koja je izgrađena još daleke 1772. godine imamo što za pokazati. Od velebne Skupštinske dvorane, do portreta nekadašnjih župana, a polaznicima škole ispričao sam  i o slavnim husarima koji svoj rad i aktivnosti  temelje na vojnoj povijesti i tradiciji našega kraja - rekao je župan te se osvrnuo na Varaždinske dane rata o kojima su polaznici slušali s velikim zanimanjem te svome domaćinu postavljali pitanja.-Koliko je oružja osvojeno, na koji način se predao general Trifunović, kako su tekli pregovori o predaji – samo su bila neka od pitanja upućena županu Čačiću koji je u to vrijeme bio i član kriznog stožera.

Pobjeda u Varaždinu je potpuno nemjerljiva s bilo čime u Domovinskom ratu.. U ovom gradu mi i samo mi smo donijeli odluku na Kriznom štabu da napadnemo i osiguramo da se još ne dogodi  tisuću žrtava u Domovinskom ratu. Ovdje je nama od strane JNA predano veliki dio naoružanja kojim se kasnije branila cijela Hrvatska, a branitelji iz naše Županije dokazali su se na svim bojištima diljem Hrvatske  – istaknuo je župan Čačić kojemu su polaznici poklonili prigodnu knjigu dok je on njima darovao Husara, a zatim im pokazao Županijsku palaču.Inače, ratna škola „Ban Josip Jelačićˮ ustrojena je odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH dr. Franje Tuđmana 25. lipnja 1998. kao najviša razina vojno-civilne izobrazbe u Hrvatskom vojnom učilištu. U osnivačkim aktima zabilježeno je da je misija Ratne škole „izobrazba viših časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske radi stjecanja vojnih i drugih znanja za obnašanje najviših zapovjednih i stožernih dužnosti”.Danas je Ratna škola „Ban Josip Jelačić” stožerno mjesto razmjene najviših vojnih i civilnih znanja, iskustava i vještina, ne samo iz Oružanih snaga Republike Hrvatske nego i šire.

Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje na razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju, jer za razvoj društva, pa tako i OS, bitno je na čelu imati lidera koji će se okružiti ljudima koji su izvrsni u svom području.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.